Καλά κρατεί η κόντρα Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τη δεύτερη φάση των κατασκευαστικών έργων στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Aırports.

Αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσε ανάρτηση βίντεο του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεταιτο αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο Πάφου.

Τα τελευταία 24 ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Οικονομικών. Χθες, το υπουργείο απάντησε στις κατηγορίες που διατύπωσε τις προηγούμενες ημέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία μίλησε για σκανδαλώδη προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΥΠΟΙΚ και εταιρείας, σε σχέση με τη συμφωνία παραχώρησης της διαχείρισης αλλά και για τη μη έναρξη της δεύτερης φάσης των έργων.

«Δεν έγινε συμφωνία»

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, οι δηλώσεις του δημάρχου Πάφου παρουσιάζουν τα γεγονότα με αποσπασματικό, λανθασμένο και παραπλανητικό τρόπο, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει πως δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία μεταξύ της Hermes και του ιδίου για τη χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της διαχείρισης των αεροδρομίων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων της εταιρείας.

Τονίζει, επίσης, πως η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Πάφου, στην οποία αποσκοπούν οι δηλώσεις του δημάρχου Πάφου και η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν περιλαμβανόταν στη σύμβαση παραχώρησης.

Ωστόσο, τονίζει πως, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξήχθησαν το 2022 μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών – Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η επέκταση του τερματικού κτηρίου του αεροδρομίου Πάφου να συμπεριληφθεί στις πρόσθετες επενδύσεις της δεύτερης φάσης, με την ταυτόχρονη αφαίρεση άλλων εργασιών που προνοούσε η σύμβαση, ως μέρος της συμφωνίας που θα υπογραφόταν εάν και εφόσον πληρούνταν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τελούσε η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Τα γεγονότα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο παραθέτει από πλευράς του τα γεγονότα, αναφέροντας πως η σύμβαση παραχώρησης περιλαμβάνει ορόσημα για την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης. «Το ορόσημο που αφορά την υπέρβαση της χωρητικότητας του αερολιμένα Λάρνακας ικανοποιήθηκε το 2016 και σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης Παραχώρησης ενεργοποιήθηκε αυτόματα και το ορόσημο της έναρξης κατασκευής της Φάσης 2 και για το αεροδρόμιο της Πάφου» τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει πως απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρείας όταν προσέφυγε σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών για να προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες στα αεροδρόμια και να μεταθέσει επ’ αόριστο την κατασκευή της δεύτερης φάσης, επισημαίνοντας πως η Hermes θα πρέπει να προχωρήσει στα συγκεκριμένα έργα. Επιπρόσθετα, η Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε διαδικασία διαιτησίας κατά της διαχειρίστριας εταιρείας για να υλοποιήσει τα έργα, αλλιώς να αποζημιώσει το κράτος.

Σύμφωνα το υπουργείο, η εταιρεία αδυνατεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να διενεργήσει τα έργα επέκτασης, γι’ αυτό πέρσι συνεχίστηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των 2 μερών και διερευνήθηκαν επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εταιρεία για εξεύρει χρηματοδότηση και παράλληλα, σε μια ολιστική προσέγγιση, θα οδηγούσαν σε επίλυση των χρόνιων εκκρεμοτήτων (που παραμένουν και σήμερα) και αφορούν απαιτήσεις της διαχειρίστριας εταιρείας ενάντια στη Δημοκρατία και τις οποίες θα αποποιείτο αν υπήρχε ευρύτερη συνεννόηση.

Οδυσσέας: «Το ΥΠΟΙΚ υιοθετεί θέσεις της Hermes Airports»

Απάντηση στις θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες μέσω Twitter ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος υποστήριξε πως η σχετική ανακοίνωση υιοθετεί τις θέσεις της διαχειρίστριας εταιρείας ενάντια στα συμφέροντα της Δημοκρατίας.

«Ειδικότερα, η θέση του υπουργείου ότι η απόφαση των κριτών, η οποία εκδόθηκε το 2021, «δεν υποχρεώνει την εταιρεία να κατασκευάσει τα έργα της Φάσης 2 συνιστά απαράδεκτη και επικίνδυνη υιοθέτηση των θέσεων της διαχειρίστριας εταιρείας» τονίζει. Την ίδια ώρα, υποδεικνύει πως η συμφωνία παραχώρησης προβλέπει ότι η μη κατασκευή της δεύτερης φάσης αποτελεί λόγο τερματισμού της συμφωνίας, με ευθύνη του αναδόχου.

«Το ΥΠΟΙΚ δεν διστάζει να υιοθετήσει θέσεις αντίθετες από τις επίσημες θέσεις της αναθέτουσας αρχής, κατά τρόπο που βλάπτει τα συμφέροντα του κράτους, απλώς και μόνο για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη προκαταρκτική συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει και με την οποία, χωρίς καμία ανοικτή διαδικασία, θα έδινε στην εταιρεία σύμβαση ύψους €1,5 δισ.» σημειώνεται. Καταλήγοντας, υποστηρίζει πως «η συμφωνία δεν πρόλαβε να σταλεί στην ΕΕ για έγκριση, επειδή η Βουλή ορθά δεν ενέκρινε το κονδύλι για τη συμφωνία με συμβούλους, που παρανόμως συνήψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών».