Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, οι οποίες παρουσιάζουν τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο Πάφου αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία επέτρεψε το Υπουργείο Οικονομικών «με τους απαράδεκτους χειρισμούς του να βρεθεί το κράτος», αναφέρει σε ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ψεσινές αναρτήσεις του Δημάρχου Πάφου «για την απαράδεκτη και χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον αερολιμένα Πάφου, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει τα ακόλουθα»:

  • Επί προηγούμενης κυβέρνησης το Υπουργείο Οικονομικών (ΥπΟικ), χωρίς να είναι η αναθέτουσα  αρχή, περιθωριοποίησε το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ), και με τον Γενικό Διευθυντή (ΓΔ) του ΥπΟικ ως επικεφαλής ομάδας διαπραγμάτευσης, υιοθέτησε προκαταρκτικά τις απαράδεκτες θέσεις της διαχειρίστριας εταιρείας για πακετοποίηση:

(α)          της ρητής συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας για επέκταση των αερολιμένων που θα αυξήσει τη χωρητικότητά τους (λεγόμενη Φάση Β’),

(β)          μίας παράνομης επέκτασης της συμφωνίας παραχώρησης κατά 5,5 χρόνια (αφορά απευθείας ανάθεση υπηρεσιών με ακαθάριστα έσοδα ύψους €1,5 δις), και

(γ)          των διάφορων εκατέρωθεν οικονομικών απαιτήσεων.

Αυτή η πακετοποίηση και η σκανδαλώδης προκαταρκτική συμφωνία που έγινε, εξυπηρετούσε την εταιρεία και θα οδηγούσε, μεταξύ άλλων, και σε τεράστιες καθυστερήσεις για τη Φάση Β’ αφού, λόγω της πρόνοιας για επέκταση κατά 5,5 χρόνια, η συμφωνία προϋπόθετε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αν δινόταν, θα απαιτούσε 1 – 2 χρόνια.

  • Οι νυν Υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών, με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας που στήριξε την προσπάθειά τους, μετέφεραν την ευθύνη του έργου πίσω στο ΥΜΕΕ.

Το ΥΜΕΕ ακολουθεί πλέον την ορθή θέση ότι η Φάση Β’ είναι ήδη πολύ καθυστερημένη και θα πρέπει να προωθηθεί κατά προτεραιότητα, ανεξάρτητα των όποιων άλλων διαφορών μεταξύ των μερών. Η παράνομη προκαταρκτική συμφωνία για την επέκταση των 5,5 χρόνων δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

  • Οι φωτογραφίες του Δημάρχου αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία επέτρεψε το ΥπΟικ με τους απαράδεκτους χειρισμούς του να βρεθεί το κράτος.
  • Η λογοδοσία την οποία αναφέρει ο Δήμαρχος θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Ξανά όμως αυτή προσκρούει στο διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος, αφενός ως νομικός σύμβουλος ήταν ενήμερος για τις ενέργειες του ΓΔ του ΥπΟικ και έδινε νομικές συμβουλές και καθοδήγηση, αφετέρου ως δημόσιος κατήγορος καλείται να συνδράμει στη λογοδοσία αυτών που συμβούλευε.