Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αυτή τη φορά για τη σύνταξη που, νόμιμα, λαμβάνει ως πρώην υπάλληλος του δημοσίου.  Τους νόμους και τους κανονισμούς για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων τους ψηφίζει η Βουλή.

Είχαν οι βουλευτές την ευχέρεια να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν το έπραξαν. Είναι μεν νόμιμο, λένε, να παίρνει αυτή την κυβερνητική σύνταξη ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά δεν είναι ηθικά σωστό και έπρεπε να είχε αποποιηθεί αυτού του δικαιώματος. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, περί ηθικής, συντάξεων και ωφελημάτων. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Ζουν σε γυάλινους πύργους και πετροβολούν τσιμεντένια σπίτια.

Και εξηγούμαι: Για μόνο μερικές ώρες παρουσίας κάθε βδομάδα στη Βουλή, οι βουλευτές παίρνουν κάθε μήνα μισθό ύψους €3.640, επίδομα παραστάσεως ύψους €1.945, επίδομα γραμματειακής υποστήριξης ύψους 1.025 ευρώ, (ενώ έχουν κοινοβουλευτικούς συνεργάτες που πληρώνονται από το κράτος) και το άκρον άωτο της πρόκλησης, οδοιπορικά ύψους 580 ευρώ τον μήνα, ακόμα και όταν η Βουλή είναι κλειστή. 

Ακόμα πιο προκλητικό αλλά και εξοργιστικό, είναι ότι, ενώ οι βουλευτές πληρώνονται από τη Δημοκρατία, δεν γίνεται καμία αποκοπή εισφορών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διότι, άκουσον – άκουσον, τα χρήματα που παίρνουν από τη Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων, δεν θεωρούνται μισθός, αλλά αποζημίωση! Ας δοκιμάσει κάποιος εργαζόμενος να ισχυριστεί ότι δεν έχει μισθό, αλλά αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε μια εταιρεία. Θα καταλήξει στη φυλακή.

Υπάρχουν, όμως και άλλα εξ’ ίσου προκλητικά: Όποιος/α υπηρετήσει μία θητεία στη Βουλή, παίρνει μηνιαία σύνταξη ύψους 1.352 ευρώ στα 60 του/της, χωρίς εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις!!! Πόσες δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, με εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για 40 χρόνια, δεν παίρνουν τέτοια σύνταξη; Και αν υπηρετήσει δύο θητείες, η σύνταξη αυξάνεται στα 3.306 ευρώ τον μήνα.  Παράλληλα, μετά από μία θητεία, ο/η βουλευτής παίρνει και ένα εφάπαξ ποσό ύψους 75.000 ευρώ, ενώ για δύο θητείες το εφάπαξ εκτοξεύεται στις 185.000 ευρώ. Με βάση ποια λογική; Με βάση ποια ηθική; Είπαμε να υπηρετήσουν κάποιοι την πατρίδα, αλλά όχι και να την ξεζουμίσουν.

Οι βουλευτές, λοιπόν, που ευλόγησαν τα γένια τους, που αποφάσισαν οι ίδιοι τους μισθούς τους, τα επιπλέον ωφελήματα, σύνταξη στα 60, θέλουν τους άλλους να μην δικαιούνται αυτά που ίδιοι ψήφισαν.

Είναι ηθικά σωστό οι βουλευτές να παίρνουν επιπλέον σύνταξη και, μάλιστα, ΧΩΡΙΣ εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις; Είναι ηθικά σωστό να παίρνουν αυτή την επιπλέον σύνταξη στα 60 τους; Είναι ηθικά σωστό να παίρνουν εφάπαξ ύψους 75.000 ευρώ αν υπηρετήσουν μία θητεία και 185.000 ευρώ αν υπηρετήσουν δύο θητείες; Είναι ηθικά σωστό να παίρνουν οδοιπορικά ύψους 580 ευρώ τοn μήνα για να πάνε στη Βουλή; Είναι ηθικά σωστό να παίρνουν αυτά τα οδοιπορικά και όταν ακόμα η Βουλή είναι κλειστή; Είναι ηθικά και δεοντολογικά σωστό να ψηφίζουν οι ίδιοι τους μισθούς και τα ωφελήματά τους;  Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος; Και να μην πουν ότι τα ψηφίζει η προηγούμενη βουλή για την επόμενη γιατί είναι πολύ φτηνή δικαιολογία. 

Και κάτι τελευταίο. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων. Αν αύριο, όμως, υπάρξει διαρροή δικών τους προσωπικών δεδομένων, θα ωρύονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι «εν δανεικά τα πίσκαλα», όπως λέει ο σοφός λαός.

* Δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας