Σε ένα τέτοιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η θωράκιση της οικονομίας και η διαφύλαξη της βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο αποτελούν προμετωπίδα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», αναφέρει  πως μόνο ένα συμπέρασμα είναι σίγουρο, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του παραγομένου πλούτου.  Αυτό προκύπτει και από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σημείωσε πως, Μόνο ένα συμπέρασμα είναι σίγουρο, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του παραγομένου πλούτου.  Αυτό προκύπτει και από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συμπλήρωσε δε πως , «Οι αντιφάσεις είναι τεράστιες στη συγκυρία που βρισκόμαστε.  Κυρίαρχος στόχος των οραματιστών της Ενωμένης Ευρώπης ήταν να μην γίνει ξανά άλλος πόλεμος στην Ευρώπη.  Σήμερα έχουμε εδώ και ένα χρόνο ένα συνεχιζόμενο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.

Χιλιάδες οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστιες οι υλικές καταστροφές.  Οι οικονομικές επιπτώσεις, έχουν φέρει την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις οποίες ανήκουμε και εμείς,  πολύ κοντά σε μια οικονομική ύφεση με επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, μέσα από τη διάσπαση της τροφοδοτικής αλυσίδας, μέσα από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ενώ οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων επέφεραν αβεβαιότητα, μισαλλοδοξία και απελπισία.  Όλα αυτά έχουν άμεση επίδραση και στη δική μας μικρή χώρα, ως μια ανοικτή και εξωστρεφής οικονομία».

Τόνισε ότι, βιώνουμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, πολλαπλών κρίσεων. Οι συνέπειες από την πανδημία, τις πολεμικές συγκρούσεις, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό αλλά και τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλούν τεράστιες πιέσεις στην οικονομία και βεβαίως στα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας συνεχώς νέες ανάγκες στήριξης των πολιτών και κυρίως των μη προνομιούχων.

Σημείωσε πως σε ένα τέτοιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η θωράκιση της οικονομίας μέσω πολύ προσεκτικών χειρισμών, αλλά και η διαφύλαξη της βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο, πρέπει να αποτελούν και αποτελούν προμετωπίδα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μας και πως δεν πρέπει να αγνοούμε ότι βρισκόμαστε σε αυτό το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα, ως μια χώρα μικρή, περιορισμένων δυνατοτήτων και σε μια κατάσταση στρατιωτικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Για τους λόγους αυτούς έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να διατηρήσουμε μια ισχυρή οικονομία και να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα και στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Αρχικά μίλησε για το πακέτο στήριξης της οικονομίας 325 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα εκφράζοντας την άποψη ότι έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για τις επιχειρήσεις είπε «μέσα από διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου». Απαραίτητη είναι η ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

Η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, είπε στη συνέχεια, για να σχολιάσει ότι καθιστά την οικονομία μας πιο ελκυστική σε επενδύσεις, μειώνοντας παράλληλα το δυνητικό κόστος δανεισμού και προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης.

Προϋπολογισμός 2024

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024, που έχει κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, ήταν το επόμενο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό με 12% αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, έναν προϋπολογισμός ανθρωποκεντρικός με αύξηση κατά 15% των κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονα, είναι και πλεονασματικός.

Για το πλεόνασμα ανέφερε τα εξής: «Καταγράφεται πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα αυτό υπογραμμίζει την υπευθυνότητα και την προνοητικότητα της Κυβέρνησης, γιατί είναι ο τρόπος αντιμετώπισης οποιωνδήποτε απρόβλεπτων αρνητικών εξελίξεων, όπως την τραγωδία που εξελίσσεται στη γειτονιά μας.

Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, ιδιαίτερα για μείωση του δείκτη χρέους στο 60% του ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα».

Αναφέρθηκε στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024 αλλά και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με ορίζοντα τριετίας λέγοντας ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί το 2024 στο 2,5% και να ακολουθήσει μια καθοδική πορεία, εκτός εάν οι προβλέψεις ανατραπούν από απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% του εργατικού δυναμικού το 2024.

Επίσης, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που αναμένονται να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όσο αφορά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, δήλωσε πως αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και ότι Μια αναβάθμιση που καθιστά την οικονομία μας πιο ελκυστική σε επενδύσεις μειώνοντας παράλληλα το δυνητικό κόστος δανεισμού και προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης.

Πράσινη φορολογία

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «αναφορικά με την πράσινη φορολογία, αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, κατανοούμε πλήρως τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την επιβολή νέων φορολογιών σε τέτοιες περιόδους ήδη υψηλών τιμών, ιδιαίτερα όταν η Κυβέρνηση επιδοτεί μέρος των τιμών. Ενώ η δέσμευση ήταν η επιβολή φορολογίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, μπορέσαμε να τη μεταφέρουμε τέλος του 1ου τριμήνου του 2024.  Ταυτόχρονα οι προσπάθειες για περαιτέρω χρονική μετάθεση συνεχίζονται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι κατά την όποια επιβολή φόρου, αυτή θα είναι ουδέτερη με αντισταθμιστικά μέτρα». 

Για την φορολογική μεταρρύθμιση είπε πως στόχος μας είναι η υιοθέτηση ενός διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Πρέπει επίσης να είναι ενθαρρυντική προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιη, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.  Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έτσι ώστε να ετοιμαστούν συγκεκριμένες εισηγήσεις, αξιοποιώντας και ξένους εμπειρογνώμονες.  Επιθυμούμε το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης να λειτουργήσει και ως μηχανισμός δικαιότερης ισοκατανομής του παραγόμενου εισοδήματος.