Στα χέρια της Κυβέρνησης και της Βουλής βρίσκεται ξανά το θέμα των εκποιήσεων, μετά τη χθεσινή δίμηνη παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ. που έδωσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Μετά από διαβουλεύσεις των πιστωτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με το Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το πάγωμα των εκποιήσεων (έληξε 31η Οκτωβρίου) να συνεχιστεί μέχρι το τέλος χρόνου, έτσι ώστε να δοθεί επιπλέον πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση και στη Βουλή για να εγκριθούν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Κάτι το οποίο επιδιώκουν εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει ήδη αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση των προϋπολογισμών εκάστου υπουργείου αλλά και των ημικρατικών οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση η Ολομέλεια να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα στον Δεκέμβριο, πριν τις διακοπές των γιορτών, περιορίζει εκ των πραγμάτων τον διαθέσιμο χρόνο των κοινοβουλευτικών επιτροπών να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τα νομοσχέδια που θα καταθέσει προσεχώς η Κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι οι πιστωτές συναίνεσαν σε νέα αναστολή του νόμου, διεμήνυσαν πως είναι η τελευταία φορά που προχωρούν οι ίδιες οικειοθελώς σε μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα, ένας από τους κύριους λόγους που συμφώνησαν και αυτή τη φορά ήταν για μην πάρουν στα χέρια τους την τύχη του νόμου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΔΗΣΥ, που δεν ευνοεί ουσιαστικές αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Καλύτερα οικειοθελώς

Οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο τα κόμματα να διευρύνουν με προτάσεις νόμου το πεδίο εφαρμογής της αναστολής του νόμου, ώστε να εντάξουν σε αυτήν και τις ενυπόθηκες επαγγελματικές στέγες και τα αγροτεμάχια, γι’ αυτό ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Άλλωστε, το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι είχαν δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες της Βουλής για να ετοιμάσουν προτάσεις νόμου, με τις οποίες θα αναστελλόταν η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, ωστόσο μετά τη χθεσινή απόφαση των πιστωτών οι προτάσεις δεν θα προωθηθούν για την ώρα.

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων και να δείχνουν μηδενική ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Την ίδια ώρα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, η οποία θα είναι οριστική, για το θέμα των εκποιήσεων, για να μην γίνονται συχνές παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης δήλωσε πως στόχος είναι να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους δανειολήπτες, το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό που στοχεύει η Κυβέρνηση είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση που θα παρέχει και δίχτυ προστασίας προς τους ευάλωτους δανειολήπτες και δεν θα προστατεύει, την ίδια στιγμή, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πατά σε στερεά θεμέλια», πρόσθεσε.