Λίγες ώρες μετά την απόφαση των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων να προχωρήσουν σε επέκταση του παγώματος των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίων €350 χιλ. μέχρι το τέλος του χρόνου, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι επιδιώκουν να αναστείλουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και για περισσότερες κατηγορίες ακινήτων.

Τα δύο κόμματα κατέθεσαν στην Ολομέλεια της Βουλής, πρόταση νόμου για να επαναθεσπιστεί στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται αναστολή εκποιήσεων κύριας κατοικίας του χρεώστη που χρησιμοποιείται για τη διαμονή του ιδιοκτήτη της ή και των μελών της οικογένειας του, για περίοδο πέραν των έξι μηνών τον χρόνο αξίας €350 χιλ.

Επιπρόσθετα, προτείνουν πάγωμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων που αφορά επαγγελματική στέγη και χρησιμοποιείται ως χώρος στέγασης της επιχείρησης η οποία έχει κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. 

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Ανδρέα Καυκαλία, Χρίστο Χριστοφίδη και των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη η πρόταση νόμου είναι αναγκαία έτσι ώστε να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος στην τροποποίηση του πλαισίου των εκποιήσεων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των νέων ρυθμίσεων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και της επίτευξης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.