Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως φαίνεται για την ώρα, θα παραταθεί το πάγωμα των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ., στο οποίο είχαν προχωρήσει τον Ιούλιο οικειοθελώς οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζες. Σήμερα εκπνέει εκείνη η απόφαση, ωστόσο συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να παραταθεί για άλλους δύο μήνες, μέχρι η Κυβέρνηση και τα κόμματα να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα σε σχέση με το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Οι εκποιήσεις μπήκαν στον πάγο τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να δοθεί χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), τα οποία ανέμεναν την ετοιμασία νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και παράλληλα να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας, στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Δυστυχώς, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση από την κυβερνητική πλευρά στην ετοιμασία των νομοθετημάτων, γι’ αυτό ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες πολιτικές πιέσεις προς τους πιστωτές, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο «Φιλελεύθερος». Παρόλο που οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είχαν αρνηθεί ότι τους έγιναν τέτοιες κρούσεις, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συζητείται έντονα η παράταση του παγώματος και τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις για συνέχιση της αναστολής.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προβληματίζονται για τις διαδοχικές αναστολές στην εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς θεωρούν πως έτσι δεν δίνονται ορθά μηνύματα προς τους δανειολήπτες. Από την άλλη, όμως, εκτιμούν πως θα είναι πιο ανώδυνη λύση το πάγωμα των πλειστηριασμών με δική τους απόφαση, αντί μέσω πρότασης νόμου των κομμάτων. Και αυτό γιατί κάποια από τα κόμματα ίσως διευρύνουν την περίμετρο του νόμου, για να εντάξουν στο πάγωμα ενυπόθηκα ακίνητα που είναι επαγγελματικές στέγες ή και αγροτεμάχια.

Ετοιμοπόλεμοι οι βουλευτές

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν στον «Φ» πως παρακολουθούν την κατάσταση και εάν χρειαστεί θα παρέμβουν, καταθέτοντας πρόταση νόμου. Οι πιστωτές, παρουσιάζονται ανήσυχοι, καθώς το νομοσχέδιο για τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης μετατρέπει κατά την άποψή τους τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο σε οιονεί δικαστήριο, καθώς οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές. Επιφυλάξεις διατηρούν και για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων. Παράλληλα, εμφανίζονται ενοχλημένες, καθώς δεν έχουν ληφθεί οι απόψεις τους υπόψη, καθώς δεν έγιναν συναντήσεις με την κυβερνητική πλευρά.

Διαφωνούν οι συγκυβερνώντες

Χθες, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων κομμάτων συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, καθώς και με τεχνοκράτες του υπουργείου, με τους οποίους συζήτησαν το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, καθώς και το νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία στο δικαστήριο.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τη μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Κυβέρνησης.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», εκπρόσωποι των κομμάτων απαίτησαν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το δικαστήριο για την ειδική δικαιοδοσία. Ζήτησαν όπως, στην ειδική δικαιοδοσία, πέραν των υποθέσεων κύριων κατοικιών, να απευθύνονται και δανειολήπτες που έχουν υποθήκη επαγγελματική στέγη και αγροτεμάχια. Επιπρόσθετα, απαιτούν να καθοριστεί στον νόμο το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το ειδικό δικαστήριο θα εκδίδει αποφάσεις και να ενσωματωθεί πρόνοια για πάγωμα των τόκων των δανείων όταν οι δανειολήπτες απευθύνονται στη δικαιοσύνη.

Από πλευράς του υπουργείου, πληροφορούμαστε ότι λέχθηκε πως δεν μπορεί να περιληφθεί στον νόμο το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εξετάζει το δικαστήριο τις υποθέσεις και να εκδίδει απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Αλλαγές και για Επίτροπο

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων εξέφρασαν στη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ τη διαφωνία τους σε κάποιες πρόνοιες.

Ζητούν να υπάρξουν αλλαγές για τις πρόνοιες που αφορούν την οργανωτική δομή του Φορέα και του Διοικητικού Συμβουλίου, απαιτώντας να αφαιρεθεί η συμμετοχή των εποπτικών αρχών, με στόχο τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του θεσμού. Ταυτόχρονα, ζητούν να αφαιρεθούν κάποια άρθρα σε σχέση με τις εξουσίες που δίνονται στον Βοηθό Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Τέλος, ζήτησαν να διευκρινίζεται στον νόμο ο τρόπος τον οποίο θα ακολουθούν οι δανειολήπτες για να απευθύνονται στον Φορέα. Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών λέχθηκε πως κάποια άρθρα θα αφαιρεθούν και δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως τις επόμενες ημέρες θα επανέλθουν με αναθεωρημένο κείμενο.