Με χθεσινή της απόφαση, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα της ICT Logicom Solutions για λήψη προσωρινών μέτρων που εμποδίζουν την ΑΗΚ να προχωρήσει στην παραλαβή, αξιολόγηση και κατακύρωση προσφορών για έξυπνους μετρητές, πριν ολοκληρωθεί η επί της ουσίας εξέταση προσφυγής της ICT εναντίον όρων στα έγγραφα του νέου διαγωνισμού.

Ο νέος διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές (μετά την ανεπιτυχή κατάληξη του προηγούμενου) προκηρύχθηκε από την ΑΗΚ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 15 Νοεμβρίου, με την προθεσμία κατάθεσης των προσφορών να λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Αναθεωρητική Αρχή, η ICT Logicom Solutions αμφισβητεί τη νομιμότητα τόσο του χρόνου (15 μέρες) που καθορίστηκε για υποβολή προσφορών, όσο και όρων των εγγράφων του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η εταιρεία υποστήριξε, σύμφωνα με την απόφαση της Αναθεωρητικής, ότι «σε περίπτωση που δεν χορηγηθούν τα μέτρα, θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία αφού, συνεπεία των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για υποβολή ερωτημάτων (2 μέρες) και υποβολή προσφορών (15 μέρες) σε διαγωνισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ, θα στερηθεί της δυνατότητας να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Εάν δεν δοθούν τα μέτρα, ανέφεραν οι αιτητές, και η διαδικασία προχωρήσει και οι όροι στα πλαίσια της προσφυγής τους κριθούν (σ.σ. αργότερα) παράνομοι, από τη μία η προσφυγή τους θα είναι χωρίς αντίκρισμα (σ.σ. αφού ο διαγωνισμός θα έχει κατακυρωθεί σε άλλη εταιρεία) και από την άλλη ο διαγωνισμός θα πρέπει να ακυρωθεί, πράγμα που θα επιφέρει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του αντικειμένου του διαγωνισμού και μεγαλύτερη ζημία στο δημόσιο συμφέρον».

Οι αιτητές ανέφεραν ακόμα πως, με την πρόνοια των 15 ημερών για υποβολή προσφορών, αποκλείονται οικονομικοί φορείς που δεν συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό (σ.σ. καθώς δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν προσφορά) και ευνοούνται όσοι υπέβαλαν και προηγουμένως προσφορά.

Η ΑΗΚ υποστήριξε ενώπιον της Αναθεωρητικής ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της ICT ότι δεν γνωρίζει τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν προλαβαίνει να ετοιμάσει προσφορά μέσα σε 15 μέρες, καθώς, σύμφωνα με την ΑΗΚ, ο ανάδοχος του προηγούμενου διαγωνισμού για έξυπνους μετρητές ήταν εταιρεία του ίδιου ομίλου (Logicom) και επιπλέον οι όροι του νέου διαγωνισμού είναι όμοιοι (με μικρές διαφοροποιήσεις) με εκείνους του προηγούμενου διαγωνισμού. Η ICT, όμως, απάντησε πως είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο από την εταιρεία που είχε κερδίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό.

ΑΗΚ: Θα χάσουμε πολλά λεφτά

Σύμφωνα με την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η ΑΗΚ υποστήριξε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι «το συγκεκριμένο έργο (έξυπνοι μετρητές) που αφορά ο διαγωνισμός είναι εξαιρετικής σημασίας για το καταναλωτικό κοινό και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρει στη μείωση του προστίμου που καταβάλλει ετησίως το κράτος για την εκπομπή θερμοκηπιακών αερίων (ρύπων).

Η περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου», υποστήριξε η ΑΗΚ, «θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., μέχρι και 35 εκατομμύρια ευρώ, και θα επηρεάσει παράλληλα τη δυνατότητα εκταμίευσης του συνόλου των πόρων που θα διατεθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το πιο πάνω ταμείο (σ.σ. συνολικά περίπου 1 δισ.).

Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού, είναι η υπογραφή της σύμβασης (για έξυπνους μετρητές) μέχρι τέλος Μαρτίου 2024, η παραλαβή 50,000 μετρητών και η εγκατάσταση 15,000 από αυτούς μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 και η παραλαβή 400,000 μετρητών και η εγκατάσταση 250,000 μέχρι τον Ιούνιο 2026».

Αναφορικά με το επείγον της υπογραφής της σύμβασης μέχρι τέλος Μαρτίου, η ΑΗΚ παρέπεμψε σε σχετική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών προς την ίδια, όπου καταγράφεται η ανάγκη άμεσης προώθησης του έργου.