Οι Κύπριοι ζητούν να υπάρξει δίκαιη κλιματική μετάβαση τόσο στη χώρα τους όσο και στα κράτη με χαμηλό εθνικό εισόδημα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τους κύπριους ερωτηθέντες, η αύξηση του κόστους ζωής, καθώς και τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, αποτελούν τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τους.

  • Τα δύο τρίτα των κύπριων ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μπορεί να συντελεστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και οι ανισότητες.
  • Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει οικονομική αποζημίωση στις πληγείσες χώρες για την κλιματική αλλαγή στην οποία δεν συνέβαλαν οι ίδιες.
  • Πάνω από οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα δέχονταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για να βοηθήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες να προσαρμοστούν στις πολιτικές που συνδέονται με το κλίμα.
  • Πάνω από τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι θα δέχονταν να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για να βοηθήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες να προσαρμοστούν στις πολιτικές που συνδέονται με το κλίμα.

Δεδομένου ότι οι οικονομικές ανισότητες κατατάσσονται ως η τέταρτη σημαντικότερη πρόκληση από τους ερωτηθέντες, μετά τον πληθωρισμό, τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, και τη μετανάστευση, οι περισσότεροι Κύπριοι ζητούν τη θέσπιση δίκαιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Το 67% (πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ) δηλώνει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να συντελεστεί μόνο αν αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανισότητες.

Μάλιστα, το 62% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτήν τη δίκαιη κλιματική μετάβαση – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (38%).

Όσον αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης των αναπτυσσόμενων χωρών και της στήριξής τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ του 2023 για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι (COP28)– οι περισσότεροι κύπριοι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της επέκτασης της βοήθειας και πέραν των συνόρων της χώρας τους ώστε να στηριχθούν οι χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και να υπάρξει παγκοσμίως δίκαιη μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο και ανθεκτικό μέλλον.

Το 61% των ερωτηθέντων, ποσοστό που προσεγγίζει τον μέσο όρο της ΕΕ (60%), συμφωνούν με την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να αποζημιώσει οικονομικά τις πληγείσες χώρες για να τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Φόροι για τη στήριξη της δίκαιης μετάβασης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των κύπριων ερωτηθέντων (70%, 11 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ – 59%) θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερο εισόδημα να αντεπεξέλθουν στο κόστος της πράσινης μετάβασης. Το 54% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 1-2% υψηλότερο φόρο εισοδήματος και το 16% θα ήταν διατεθειμένο να πληρώσει κατά 5-10% υψηλότερο φόρο εισοδήματος.

Οι περισσότεροι κύπριοι ερωτηθέντες τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής και άλλου είδους φόρων σχετικών το κλίμα. Παραδείγματος χάρη, το 84% δηλώνει υπέρ της μεταρρύθμισης της φορολογικής πολιτικής για τα ορυκτά καύσιμα και της κατάργησης των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών τόσο για τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών όσο και για άλλους κλάδους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Σχόλιο του Κυριάκου Κακουρή, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ:

«Η τελευταία έρευνα της ΕΤΕπ για το Κλίμα υπογραμμίζει τη βαθιά συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής από τους Κύπριους και την αποφασιστικότητά τους να την αντιμετωπίσουν δυναμικά. Οι Κύπριοι αναγνωρίζουν ότι η επιτυχής μετάβαση σε έναν κλιματικά ουδέτερο κόσμο είναι αλληλένδετη με την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα τους και παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να στηρίξουμε μια δίκαιη μετάβαση που δεν θα αφήσει κανέναν στον περιθώριο. Η αλληλεγγύη και τα πρακτικά μέτρα έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».