Επιστολή τερματισμού στην ανάδοχο εταιρεία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Πεντακώμου επέδωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση, δίνοντας προθεσμία 14 ημερών να παραδώσει τη μονάδα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).

Τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, το 2017, οδήγησαν την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια να επεξεργάζεται σχέδια για ανάληψη της λειτουργίας της μονάδας σε περίπτωση τερματισμού της σύμβασης με τον υφιστάμενο ανάδοχο.

Η απόφαση αφορά τον τερματισμό της σύμβασης της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Πεντακώμου και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (ΣΜΑ) στο Καντού.

Η αποστολή επιστολής στάληκε από το ΤΑΥ στον ανάδοχο για λύση της εργοδότησής του εντός 14 ημερών.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού (ΑΝΕΛΕΜ), στην οποία συμμετέχουν οι 11 κοινότητες του συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Διαχείρισης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχίας Λεμεσού (ΣΕΔΑΛ) και το ΤΑΥ να αναλάβουν τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ τερματισμού της σύμβασης και της ανάθεσης της λειτουργίας της μονάδας σε νέο ανάδοχο.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα, το ΤΑΥ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για τη λειτουργία της μονάδας ως έχει σήμερα, καθώς και την αναβάθμισή της σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, για διάρκεια τουλάχιστον 10 χρόνων.