Όλο και πιο κοντά στην αποκρατικοποίηση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024.

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζονται τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, του Κεντρικού Αποθετηρίου και του Κεντρικού Μητρώου Αξιών, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας διαγωνιστικής επιλογής στρατηγικού επενδυτή.

Βάσει του νομοσχεδίου, η διαδικασία αποκρατικοποίησης, σε σχέση με την αξιολόγηση και επιλογή του επιτυχόντος στρατηγικού επενδυτή από τη Δημοκρατία, θα γίνει μετά τη διεξαγωγή διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από ενδιαφερόμενους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Οποιοδήποτε μετοχικό κεφάλαιο ή μετοχές κατέχονται από τη Δημοκρατία, μετά το πέρας της αποκρατικοποίησης, σε εταιρεία, αναλόγως της περίπτωσης, θα θεωρείται ως πλήρως καταβληθέν και πληρωμένο, ωσάν αυτό να εξοφλήθηκε σε είδος, από τη Δημοκρατία ενώ θα λογίζεται ως εκδομένο και παραχωρημένο στη Δημοκρατία έναντι αντιπαροχής ίσης με την ονομαστική αξία.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα αρχίσει μετά από διάταγμα ή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο καταργεί την υφιστάμενη χρηματιστηριακή νομοθεσία και τερματίζει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του ΧΑΚ. Επίσης, περιλαμβάνει και πρόνοιες για τη μεταφορά των εργασιών, αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων και λειτουργιών του ΧΑΚ σε ιδιωτικό εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού του ενεργητικού και παθητικού του ΧΑΚ και σε ιδιωτικό εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού των υπαλλήλων και εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2024 οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ΧΑΚ αποτελεί ορόσημο για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ενότητας για την «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης μέχρι το τέλος του έτους 2024.