Βιτρίνες και δρόμοι στολισμένοι με χριστουγεννιάτικο άρωμα και μια αλλιώτικη ατμόσφαιρα συνθέτει το σκηνικό στην καρδιά της Λεμεσού, με την οδό Ανεξαρτησίας να καταγραφεί ρεκόρ επισκέψεων και τους καταστηματάρχες να χαμογελούν με τις πωλήσεις.

Η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της και κάθε Κυριακή η καρδιά της Λεμεσού μετατρέπεται σε έναν μεγάλο πεζοδρόμο όπου τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια αλλά και οι διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου, προσφέρουν μια γιορτινή νότα. Ο Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών για τους καταστηματάρχες, που βλέπουν τις πωλήσεις και τον τζίρο τους να αυξάνεται και προσπαθούν να καλύψουν τις ζημίες των προηγούμενων μηνών.

Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, Κρίστης Δημητρίου, αναφέρει ότι το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους καταστηματάρχες είναι αισιόδοξα. Μάλιστα, η οδός Ανεξαρτησίας κάποιες ημέρες καταγράφει ρεκόρ προσέλευσης κόσμου. «Ίσως η έντονη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, οι πλούσιες εκδηλώσεις αλλά και ότι ο κόσμος το τελευταίο διάστημα με όλα αυτά που συμβαίνουν – πόλεμος Ρωσίας και Ισραήλ – και διάφορα άλλα προβλήματα, ήθελε να ξεδώσει», είπε και υπέδειξε, ότι η κίνηση στα καταστήματα θυμίζει εικόνες προ πανδημίας εποχής, όπου το λιανικό εμπόριο πήρε τα πάνω του.

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά και η αλλαγή του καιρού βοήθησαν θετικά ούτως ώστε τα καταστήματα να ανεβάσουν εμπορικούς ρυθμούς και με τον μέσο καταναλωτή να προβαίνει σε διάφορες αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης. «Πέραν από τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο κόσμος θέλει να αγοράσει ένα καινούργιο φόρεμα, καινούργια παπούτσια, τσάντα για να αλλάξει η διάθεσή του. Νομίζω, το μυστικό έγκειται στο ότι ο κόσμος αντιδρά στη μονοτονία και τα διάφορα προβλήματα που τον ταλανίζουν».

Η προσέλευση των καταναλωτών στο κέντρο της πόλης, την οδό Ανεξαρτησίας ήταν κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο λέει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών εξηγώντας πως η χριστουγεννιάτικη πεζοδρόμηση βοήθησε στα μέγιστα. «Η πεζοδρόμηση τις τέσσερις Κυριακές του Δεκεμβρίου, αποτελεί θεσμό και δίνει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαύσουν τόσο τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις όσο και τη βόλτα τους στα εμπορικά καταστήματα» πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν ισχύει για τη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία όπου «τα πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά και όσο ανέμενε η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία».

Οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες πωλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες αφού οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να βγουν στα καταστήματα και να κάνουν τα τελευταία ψώνια.

Εκπτώσεις από τις 6 Ιανουαρίου

Σε ό,τι αφορά τις πολυπόθητες εκπτώσεις Ιανουαρίου, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι αυτές αναμένονται μετά τις 6 του μήνα.

«Οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν μετά την ημέρα των Θεοφανείων και θεωρούμε ότι και εκεί τα πράγματα θα είναι αισιόδοξα. Αν έγιναν πωλήσεις κατά την διάρκεια του Δεκέμβρη, όταν τα είδη ενδύσεις και υπόδησης ήταν στις κανονικές τους τιμές, τότε με μία έκπτωση των 30% ή 40%, τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα και ευελπιστούμε ότι θα έρθουν έτσι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας».

Η κίνηση στα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα αναμένεται να κορυφωθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αναφέρει στον «Φ» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου. Όπως εξηγεί, υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στα είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους μικρούς και επιτραπέζια παιχνίδια για τις πιο μεγάλες ηλικίες καθώς και προϊόντα τεχνολογίας. Αυτή την περίοδο αυξημένες πωλήσεις καταγράφουν και οι κάβες όπου οι πιο εκλεκτοί που επιλέγουν κρασιά και αλκοολούχα ποτά σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, ως δώρο επίσκεψης.