Στα βαθιά εισέρχεται ο διάλογος για αλλαγές στην αναλογιστική μείωση του 12% που επιβάλλεται για πρόωρη αφυπηρέτηση στο 63ο έτος της ηλικίας και για στοχευμένη ανακούφιση επηρεαζόμενων συνταξιούχων, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από το τελευταίο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντικείμενο συζήτησης θα είναι η πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ, η οποία συνεχίζει να βρίσκει αντιδράσεις, καθώς μέχρι στιγμής μόνο η ΟΕΒ φαίνεται να τοποθετήθηκε θετικά απέναντι της. Η πρόταση, όπως γράψαμε ξανά, είναι στοχευμένη και προβλέπει συνοπτικά πως όσοι έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια εισφορών, πέραν των 40, δεν θα έχουν καμία αναλογιστική μείωση στη βασική σύνταξή τους και το 12% θα επιβάλλεται μόνο στη συμπληρωματική σύνταξη.

Βάσει των όσων έχουν λεχθεί επισήμως από το Υπουργείο Εργασίας, με την πρόταση θα επωφεληθούν γύρω στις 10.000 συνταξιούχοι – από τους περίπου 40 περίπου χιλιάδες που έχουν αποχωρήσει με πέναλτι στο 63ο έτος, οι οποίοι θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους κατά περίπου 800 ευρώ ετησίως, που μεταφράζεται σε κόστος 8 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναλογιστική μείωση του 12% στις συντάξεις, τα μέλη της οποίας πήραν, σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», λίγο πριν φύγει το 2023, πρόσκληση για σύγκλησή της στις 12 Ιανουαρίου το πρωί, στο Υπουργείο Εργασίας.

Όπως έγραψε πρόσφατα «Εργατική Φωνή» της ΣΕΚ, η Ομάδα Εργασίας, που θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τον αναλογιστή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και τη διεύθυνση του Ταμείου, θα μελετήσουν τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τη διευθέτηση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%.

Στόχος, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η ΣΕΚ, είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί ένας νέος κύκλος επαφών για το θέμα και το ζήτημα να επανέλθει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Τη βραχεία διαδικασία όσον αφορά τη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας επιβεβαίωσε και ο υπουργός, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, σημειώνοντας στις αρχές Δεκεμβρίου «αναφορικά με την προοπτική της στοχευμένης ελάφρυνσης στην αναλογιστική προσαρμογή για την πρόωρη αφυπηρέτηση» ότι «δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και παρουσιάστηκαν απόψεις από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση της συζήτησης, με επικέντρωση στις τεχνικές πτυχές του θέματος με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου».

Όπως γράψαμε ξανά, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε και τότε πως οι εισηγήσεις που τυχόν θα προταθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες της δικής του πρότασης, όπως διαμορφώθηκε από αναλογιστική μελέτη, δυνατότητες που κυμαίνονται γύρω στα 12-13 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εφόσον, πάντως, δεν επιτευχθούν συγκλήσεις γύρω από το θέμα, η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: Είτε να αφήσει το θέμα ως έχει και να συνεχιστεί ο διάλογος για ρύθμιση του στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που αναμένεται να υλοποιηθεί στο τέλος του 2025, είτε να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσουν επί του ζητήματος οι πολιτικές δυνάμεις. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως και συντεχνίες, όπως για παράδειγμα η ΣΕΚ, προκρίνουν το ζήτημα να τύχει διευθέτησης στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Παραμένουν οι ενστάσεις

Τη θέση της για διαχείριση της αναλογιστικής μείωσης του 12% στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού επανέλαβε η ΣΕΚ και στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα. Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, στα πλαίσια της συνολικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης και το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12%, ενώ θα πρέπει να επεκταθεί και να εφαρμοστεί καθολικά και ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας, ως πραγματικός δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών.

Αναφορά στο θέμα έκανε και η ΠΕΟ, αναφέροντας ζητώντας μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έτσι που να διασφαλίζει επαρκείς και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους και κατάργηση του πέναλτι 12% για εργαζόμενους με πολλά χρόνια εισφορών.

Η ΔΕΟΚ κρίνει επίσης πως η πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική μείωση των συντάξεων χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης.