Την αναστολή της επιβολής προστίμων σε εταιρείες που δεν έχουν διευθετήσει ή ολοκληρώσει ακόμα την ανάρτηση στο σχετικό μητρώο των πραγματικών δικαιούχων τους θα προωθήσει ως αντίδοτο στη σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μεγάλου αριθμού εταιρειών η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο δεν προτείνει το ίδιο μια ικανοποιητική ρύθμιση του προβλήματος.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίας της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη και σύμφωνα με τα όσα είπε στο Insider o βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, εάν δεν υπάρξει κάποια λύση για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρείες που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τη νομοθεσία για την αποκάλυψη των ονομάτων των πραγματικών δικαιούχων θα βγει από τον πάγο πρόταση νόμου που υπογράφεται από τον ίδιο και είχε κατατεθεί στην επιτροπή στο τέλος Νοεμβρίου 2023 και η οποία προβλέπει αναστολή των επιβαρύνσεων κατά των εταιρειών, μέχρι, όπως μας είπε, να λειτουργήσει κανονικά το ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο γίνεται η καταχώριση των στοιχείων των εταιρειών και των πραγματικών δικαιούχων τους. Οι σκέψεις που γίνονται είναι όπως το πάγωμα της επιβολής προστίμων διαρκέσει για περίοδο δύο χρόνων.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου αφορά «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα μετά την απόφαση του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των τελικών δικαιούχων (UBO), καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας». Την πραγματοποίηση της συζήτησης αιτήθηκαν οι βουλευτές Ηλίας Μυριάνθους, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Νίκος Σύκας, Κώστας Κώστα, Ανδρέας Πασιουρτίδης, Γιαννάκης Γαβριήλ, Σταύρος Παπαδούρης και Φωτεινή Τσιρίδου.

Τα πρόστιμα

«Περιμένουμε μια διαφοροποιημένη πρόταση και τροποποιητικό νομοσχέδιο ή διάταγμα για διόρθωση της κατάστασης», μας είπε ο κ. Μυριάνθους, «διαφορετικά η Βουλή θα προχωρήσει με πρόταση νόμου».

Πρόσθεσε ότι «θα επιμείνω να προχωρήσει η πρόταση νόμου που έχω καταθέσει, δεν θα δεχτώ άλλη αναβολή».

Πάντως, σε προηγούμενη συνεδρία της Βουλής, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας δεν είχαν υιοθετήσει τις θέσεις και τις ανησυχίες των βουλευτών. 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει και πρόνοια για μείωση του ανώτατου ορίου της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, από τα €500 στα €150.

Μεγάλες και μικρές

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε μεγάλες και μικρές, ενώ στην Κύπρο, λόγω της αδυναμίας του συστήματος του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, όλες οι εταιρείες υπόκεινται στις ίδιες επιβαρύνσεις, είτε πρόκειται για περίπτερα, είτε πρόκειται για τράπεζες, σημείωσε ο κ. Μυριάνθους.

Σημειώνεται ότι το πέναλτι που επιβάλλεται σε εταιρείες που δεν έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, αλλά και σε κάθε αξιωματούχο τους ξεχωριστά, μπορεί να φτάσει σωρευτικά τις €20.000. Ειδικότερα, προβλέπεται πρόστιμο €200 από την 1η Ιανουαρίου 2024 και από εκεί και πέρα επιπρόσθετα €100 ανά ημέρα που διαρκεί η μη συμμόρφωση.   

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε στο Insider ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χειρισμός του θέματος προκάλεσε σύγχυση και ότι χιλιάδες εταιρείες δεν κατάφεραν να καταχωρίσουν τους πραγματικούς δικαιούχους τους στο σχετικό μητρώο, λόγω ακριβώς της σύγχυσης που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών.

Σκοπός, είπε, είναι να βρεθεί μια λύση και σίγουρα δεν πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ αυτά τα πρόστιμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα λεφτά που έχουν εισπραχθεί εν είδει προστίμου πρέπει να επιστραφούν πίσω. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για υπονόμευση της φιλοσοφίας της νομοθεσίας, η οποία εδράζεται σε Οδηγία της ΕΕ.