Στάση αναμονής τηρούν οι επιχειρήσεις αλλά και η Βουλή σε σχέση με τα πρόστιμα πέραν των €2 εκατ. που επιβλήθηκαν από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών στις οντότητες οι οποίες δεν έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος. Προ ημερών η Βουλή είχε δώσει τελεσίγραφο στο Υπουργείο Ενέργειας για τον τρόπο με το οποίο θα διαχειριζόταν το ζήτημα των προστίμων, με τα κόμματα να προειδοποιούν ακόμα και με κατάθεση πρότασης νόμου για επιστροφή τους.

Μετά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει η Βουλή, πως η Νομική Υπηρεσία θα προωθούσε μέχρι χθες τη γνωμάτευση της για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα κόμματα είχαν βάλει στον πάγο τα σχέδια τους. Βουλευτές μιλώντας στον «Φ» διαμηνύουν πως εάν μέχρι την Πέμπτη δεν επιλυθεί το πρόβλημα θα το ρυθμίσουν οι ίδιοι.

Πάντως μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν είχε προωθηθεί οποιαδήποτε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία είτε στο Υπουργείο Ενέργειας, είτε στην Έφορο Εταιρειών, είτε στο Βουλή, με το γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη να δηλώνει πως υπάρχει πολιτική συνεννόησή για τον τρόπο ρύθμισης του ζητήματος που προέκυψε. «Αντιλαμβάνομαι έχει γίνει μια πολιτική συνεννόηση στη Βουλή και υπάρχει τώρα κάποιο θέμα το οποίο αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα σύμφωνα με τη διευθέτηση αυτή που έχει γίνει. Λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας εργάζονται πάνω στο θέμα και μόλις είμαστε έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε», είπε.

Το γεγονότος ότι η Δημοκρατία δεν είχε εναρμονιστεί έγκαιρα με την σχετική ευρωπαϊκή, ίσως να αποτελεί πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις. Το περασμένο Ιούλιο, η Κομισιόν ήταν ένα βήμα πριν από την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη μετά από πολύωρη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας είχε αποφασίσει να δώσει παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου σε όλες τις εταιρείες περιλαμβανομένου και των εμπιστευμάτων για να καταθέσουν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων στο ηλεκτρικό μητρώο. Το αρμόδιο υπουργείο, έδωσε και οδηγίες όσες εταιρείες μπαίνουν στο σύστημα για να καταχωρήσουν τα στοιχεία δεν θα αποδέχονται το πρόστιμο. Τις επόμενες εβδομάδες, το θέμα του ηλεκτρονικού μητρώου Πραγματικά Δικαιούχων θα συζητηθεί εκ νέου στην επιτροπή Εμπορίου, η οποία θα εξετάσει εάν υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τη διαδικασία ανάθεσης και υλοποίησης της σύμβασης τόσο της ενδιάμεσης, όσο και της τελικής πλατφόρμας.