Δεν προλαβαίνει να κλείσει ένα ζήτημα σε σχέση με τη νόμιμη λειτουργία εταιρειών και ανοίγει άλλο. Μετά τις πρόσφατες πιέσεις από τη Βουλή και τους φορείς του τομέα των εταιρειών για το ζήτημα με την καθυστερημένη καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει Οδηγία της ΕΕ, εκφράστηκαν χθες στη Βουλή έντονες αντιδράσεις για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εταιρείες για την καταχώριση παλαιών ετήσιων εκθέσεων τους που δεν είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα.

Όπως λέχθηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών τούς ζητά να καταθέσουν ετήσιες εκθέσεις τους που δεν τις υπέβαλαν εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια ή τις υπέβαλαν με ελλειπή στοιχεία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, με πρωτοβουλία του οποίου συζητήθηκε το θέμα, δήλωσε πως ο Έφορος Εταιρειών ζητά από εταιρείες να καταθέσουν τις ετήσιες εκθέσεις τους μέχρι και 20 χρόνια πριν. «Το 2024 ζητάτε από τις εταιρείες την ετήσια έκθεση του 2003. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να ψάχνουν τους ελεγκτές που δεν υπέβαλαν τις ετήσιες εκθέσεις» ανέφερε ο κ. Μυριάνθους. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κάλεσε το Τμήμα του Εφόρου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να διαγράψει τις εταιρείες οι οποίες δεν είναι ενεργές.

Δύσκολη η διαγραφή

Εκ μέρους του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών αναφέρθηκε πως δεν μπορούν να διαγραφούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται, εξαιτίας ενστάσεων που φέρει το Τμήμα Φορολογίας για φορολογικούς λόγους (π.χ. χρέη προς το Δημόσιο που θα διαγραφούν αν διαγραφούν οι χρεώστες), επισημαίνοντας πως υπάρχουν πάνω από 80 χιλ. ενστάσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος, σε πολλές εταιρείες οι εκθέσεις που κατατέθηκαν περιέχουν λανθασμένα στοιχεία.

Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας λέχθηκε πως υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα που είναι αλληλένδετα. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, από τη μια είναι η υποχρέωση για κατάθεση των στοιχείων, για την οποία υπάρχει αστική και ποινική ευθύνη των διευθυντών και από την άλλη είναι η πρακτική εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, ο νόμος προβλέπει πως όσες εταιρείες δεν καταχώρισαν τα απαιτούμενα στοιχεία, διαγράφονται εντός 60 ημερών, τονίζοντας πως δεν είναι ο νόμος προβληματικός αλλά η εφαρμογή του. «Όσοι δεν συμμορφώνονται να διαγράφονται εντός 60 ημέρων για να νοικοκυρευτεί το σύστημα. Δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά διαδικασίας μεταξύ τμημάτων» πρόσθεσε.

Μειώνουν το πρόστιμο

Την ίδια ώρα, παρά τη διαφωνία της εκτελεστικής εξουσίας, οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με την οποία επιδιώκεται να μειωθεί το πρόστιμο των €500 σε €150 σε εταιρείες που παραλείπουν να καταθέσουν την ετήσια έκθεσή τους στον Έφορο Εταιρειών εντός της προθεσμίας. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης των προστίμων. Είπε, επίσης, πως εντός του έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τροποποίηση των νόμων που αφορούν τις εταιρείες για σκοπούς εφαρμογής νέου συστήματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται για να υπάρχει συμμόρφωση.

Εκτίμησε δε, ότι με τη μείωση του ύψους του προστίμου, όπως ζητούν τα τρία κόμματα, το πρόστιμο δεν θα είναι αποτρεπτικό. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στη Βουλή, σήμερα 98 χιλ. εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο, σε σύγκριση με 52 χιλ. το 2021.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών επίσης διαφώνησε με τη μείωση του προστίμου, καθώς, όπως είπε, το πρόστιμο πρέπει να είναι αποτρεπτικό.

Επιστρέφονται τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Σε σχέση με το ζήτημα για τους Πραγματικούς Δικαιούχους εταιρειών και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν από 1η Ιανουαρίου λόγω μη έγκαιρης καταχώρισης των στοιχείων τους, την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας νέα κανονιστική διοικητική πράξη (ΚΔΠ), με την οποία δίνεται παράταση στις εταιρείες μέχρι το τέλος Μαρτίου για την υποβολή στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων τους.

Παράλληλα, το αρμόδιο τμήμα θα αρχίσει τις διαδικασίες για επιστροφή των προστίμων, συνολικού ύψους €2 εκατ., που επιβλήθηκαν λόγω της εκπρόθεσμης συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με την Οδηγία, που εκδόθηκε βάσει του νόμου περί της Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, εταιρεία ή άλλη νομική οντότητα και κάθε αξιωματούχος της που δεν υπέβαλαν στον Έφορο Εταιρειών, μέσω της ενδιάμεσης ή τελικής λύσης, τις πληροφορίες για τους Πραγματικούς Δικαιούχους, οφείλουν να το πράξουν μέσω της τελικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31η Μαρτίου του 2024.

Η ίδια παράταση δίνεται σε νομικές οντότητες όπου η μετοχική δομή της καταλήγει σε εμπίστευμα, ίδρυμα ή άλλη νομική διευθέτηση παρεμφερή με εμπίστευμα.

Η σχετική Οδηγία τέθηκε σε ισχύ από την ημέρα –Δευτέρα 29/1/24- που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία της ενδιάμεσης πλατφόρμας καταχώρισης των στοιχείων και του τελικού μητρώου θα συζητηθεί και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.