Αλλάζει εκ νέου ο τραπεζικός χάρτης μέσω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο, με βλέψεις τις εργασίες στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, η ισχυρή οικονομία και οι προοπτικές που διανοίγονται, η βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, δεν θα μπορούσε να μην ζωντανέψει το «love story» των ελληνικών τραπεζών προς τις κυπριακές τράπεζες. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αισθητά και  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό με βελτιωμένους ισολογισμούς. Οι οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου οι οποίες ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η χρηματοπιστωτική σταθερότητα που υπάρχει, η γεωγραφική θέση και η συγκέντρωση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, είναι ισχυρά χαρτιά για την προσέλκυση επενδυτών που αποτελούν και ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Οι  κυπριακές τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα, αντιθέτως, έχουν κεφαλαιακά εποπτικά μαξιλάρια, διαθέτουν υπερβάλλουσα  ρευστότητα, έχουν μειώσει σημαντικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρούν σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις και έχουν μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος με τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που έχουν εφαρμόσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει βελτιώσει τους εποπτικούς δείκτες, μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βελτίωσε το λειτουργικό κόστος και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεχόμενη τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιοποίηση.

Η περίπτωση του ομίλου Eurobank είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για μια τράπεζα που θέλει να αξιοποιήσει τον ισχυρό ισολογισμό της και να βρει νέες διεξόδους σε άλλες αγορές. Ακόμη ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι οι δυο τράπεζες, Eurobank και Ελληνική, είναι συστημικές, ελέγχονται και εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ και οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν τις «ευλογίες» από την Φρανκφούρτη.

Προσέλκυση κεφαλαίων από την περιοχή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού τύπου, το επιτελείο της Eurobank έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Αίγυπτο (4 με 8 Φεβρουαρίου) και αργότερα σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη δημιουργία γραφείων αντιπροσωπείας. Κι αυτό διότι η διοίκηση εκτιμά ότι τα περιθώρια προσέλκυσης κεφαλαίων από την ευρύτερη περιοχή στον τομέα του wealth management είναι σημαντικά. Όπως σημειώνεται στα ελλαδικά μέσα, ο όμιλος με βάση την Κύπρο και την Ελληνική Τράπεζα, επεκτείνει τις δραστηριότητές του, με γραφεία αντιπροσωπείας σε Ινδία (Βομβάη), Ισραήλ, (Τελ-Αβίβ), Σαουδική Αραβία (Τζέντα) και Εμιράτα (Ντουμπάι), όπως ανέλυσε ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας Σταύρος Ιωάννου. Η Ελληνική πέραν της δικής της ανάπτυξης, θα έχει ρόλο υποδοχής των κεφαλαίων προς διαχείριση στο πλήθος αγορών και επιλογών που παρέχει ο όμιλος καθώς δημιουργεί ένα «διάδρομο» που καταλήγει από τη Μέση Ανατολή στην Ινδία του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εξοικειωμένων με κουλτούρα και δομές βρετανικής κοινοπολιτείας όπως ακριβώς και η Κύπρος.

Πως αλλάζουν τα μεγέθη

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank συμβάλλουν κατά 400 εκατ. ευρώ στα συνολικά κέρδη της τράπεζας (περίπου το 40% των κερδών του ομίλου). Το παραπάνω ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί στα 800 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι τα κέρδη της κυπριακής τράπεζας αναμένονται στα 400 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία 9μήνου, τα καθαρά κέρδη του εξωτερικού ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 142 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Eurobank Κύπρου, η οποία σε συνδυασμό με το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας έχει προσδώσει στο 9μηνο καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 148 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη θυγατρική στη Βουλγαρία.

Το συνολικό ενεργητικό της κυπριακής τράπεζας φτάνει τα 20,4 δισ. ευρώ, αθροίζοντας μαζί με τη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο, που διαθέτει ενεργητικό 8,5 δισ. ευρώ, φθάνει κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο μεγέθους είναι ότι τα 100 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει ο ισολογισμός του ομίλου Eurobank μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, που θα προσδώσει στον όμιλο επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε όρους ενίσχυσης του ενεργητικού. Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, εκτός από την συνεισφορά στα κέρδη του ομίλου, θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα καθώς θα ενισχύσει τις καταθέσεις κατά 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων άνω των 70 δισ. ευρώ.

Εκτός, επίσης, από τη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 7,5 δισ. ευρώ από την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας, σημαντικά είναι τα οφέλη από τη συμπληρωματικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη λιανική τραπεζική και τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύοντας τη Eurobank Cyprus, που δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική πίστη. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Ελληνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά διαμορφώνεται στο 29,8% στις καταθέσεις και στο 25,6% στις χρηματοδοτήσεις, ενώ διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει 15,2 δις. ευρώ καταθέσεις και 7,5 δις. ευρώ δάνεια.

Αναμένεται η έγκριση της ΕΚΤ μέχρι τον Απρίλιο

Όπως σημειώνουν τα δημοσιεύματα, η επίδοση αυτή περνά μέσα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, η οποία τελεί υπό την έγκριση του Ευρωπαίου επόπτη, η οποία εκτός απροόπτου θα ληφθεί έως και το τέλος Απριλίου ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε η έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια η Eurobank θα διενεργήσει δημόσια προσφορά, όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας. Πηγές από την τράπεζα εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει δυνητικά το ποσοστό της έως και 65% μέσα στο καλοκαίρι και εν συνεχεία θα εφαρμόσει το σχέδιο απορρόφησης της κυπριακής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Eurobank απέκτησε το 29,2%  της κυπριακής τράπεζας (με την εξαγορά συμμετοχών από Τhird Point, Servest και Wargaming Group), ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών 17,3% (από την Poppy SA  και Pimco) και λίγο μετά ένα επιπλέον κομμάτι 7,2% ( από το Wargaming Group), ώστε σήμερα – υπό την αίρεση των αρχών –  το ποσοστό ανέρχεται στο 55,6% της Ελληνικής.