Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Μάης ανέφερε πως οι διεθνείς συγκρούσεις, το ρευστό οικονομικό περιβάλλον διεθνώς, η συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν ένα δύσκολο και πολύπλοκο περιβάλλον για όλους. Η Πάφος ωστόσο, τόνισε, παρουσίασε μια αξιοζήλευτη ανάπτυξη το 2022 και το 2023, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα ο τομέας του τουρισμού παρουσίασε πολύ ικανοποιητική αύξηση, αλλά και οι επενδύσεις κυρίως στα ακίνητα, κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ο κ. Μάης, το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί μέχρι το 2027 από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις επιχειρήσεις μέσω στοχευμένων Σχεδίων Χορηγιών, θα αποτελέσει ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο της επαρχίας. Τα εν λόγω σχέδια, τόνισε, αφορούν στη νέα επιχειρηματικότητα, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην εξοικονόμηση ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και στον εκσυγχρονισμό ή τη δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση ή και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Όπως είχε ανακοινώσει και ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας στην Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου τον περασμένο Νοέμβριο, ένα επιπρόσθετο ποσό 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα παραχωρηθούν μέσω του Σχεδίου Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω για τις κατοικίες, βοηθώντας και πάλι έμμεσα στην ενίσχυση της επιχειρηματότητας.

Συμβάλλοντας επίσης στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών των καταναλωτών για σκοπούς ενέργειας, έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, με συνολικό προυπολογισμό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ για την διετία αυτή. Τα εν λόγω Σχέδια αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή και περιλαμβάνουν χορηγίες για επενδύσεις σε θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών.

Σε ότι αφορά τις Βιομηχανικές Περιοχές και Ζώνες της επαρχίας Πάφου ο Γιώργος Μάης τόνισε ότι σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζονται για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μεταξύ άλλων προωθώντας έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών , καθώς και έργα καθαριότητας σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές.

Παρά την πρόοδο αυτή, είπε όμως ο Γιώργος Μάης, χρειάζεται η συμβολή της Πολιτείας για την προώθηση και υλοποίηση νέων έργων ανάπτυξης και εμπλουτιστικών υποδομών στην πόλη και επαρχία Πάφου. Έκανε λόγο για την ανάγκη στοχευμένων κινήτρων για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της ανάπτυξης γης, της εκπαίδευσης και της υγείας, για την αύξηση της συνδεσιμότητας του αεροδρομίου Πάφου με νέους προορισμούς, για την προώθηση έργων που αφορούν τη σύνδεση του δρόμου του αεροδρομίου με την τουριστική περιοχή της Πάφου, την βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου και βελτιώσεις σε βιομηχανικές και οδικές υποδομές.