Οι Βρετανοί νομικοί σύμβουλοι της κινεζικής CPP έστειλαν, όπως πληροφορείται ο Φιλελεύθερος, επιστολή σε αυστηρό τόνο στη ΔΕΦΑ και την ΕΤΥΦΑ, προειδοποιώντας ότι, αν συνεχιστεί, κατά την επισήμανσή τους, η διαρροή πληροφοριών για τη διαδικασία διαιτησίας μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP στο Λονδίνο, θα ζητήσουν τη λήψη μέτρων εις βάρος της κυπριακής πλευράς από το διαιτητικό δικαστήριο.

Είναι προφανές ότι η CPP ενοχλήθηκε έντονα από τη δημοσίευση πληροφοριών για τις απαιτήσεις της από την ΕΤΥΦΑ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και για τις τοποθετήσεις αρμοδίων (περιλαμβανομένου του Γενικού Ελεγκτή) περί αβάσιμων αξιώσεων και για παράβαση σωρείας προνοιών του συμβολαίου από την ίδια την κοινοπραξία. Η ενόχληση της CPP είχε διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν μαζί με τη ελλαδική Metron, που συμμετέχει στην κοινοπραξία, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία άφηναν αιχμές για την πληροφόρηση που δόθηκε από στελέχη της ΕΤΥΦΑ ή και της Κυβέρνησης για τις οικονομικές αξιώσεις των εργολάβων και γινόταν μάλιστα υπενθύμιση στη δέσμευση της κυπριακής πλευράς για το απόρρητο της διαιτησίας.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η επιστολή των δικηγόρων της CPP θορύβησε τη ΔΕΦΑ, η οποία την κοινοποίησε στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία. Η τελευταία απέστειλε τη γνωμάτευσή της την Τρίτη, κοινοποιώντας έναν μακρύ κατάλογο αξιωματούχων (μεταξύ τους και οι βουλευτές) και κρατικών φορέων – υπηρεσιών που οφείλουν, σε γενικές γραμμές, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά στη διαιτησία που είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο, στις θέσεις των δύο πλευρών και σε έγγραφα που αφορούν τη διαδικασία.

Η επιστολή του υπουργού

Ο υπουργός Ενέργειας έστειλε με τη σειρά του επιστολή, χθες, με την ένδειξη απόρρητη, στην πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα συνεχίσει σήμερα -για 2η φορά- τη συζήτηση της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τις διαδικασίες κατακύρωσης και κατασκευής του τερματικού για την επεξεργασία LNG στο Βασιλικό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός επισημαίνει στην επιστολή του τις προειδοποιήσεις των δικηγόρων της CPP και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και καλεί και ο ίδιος, σε γενικές γραμμές, τους βουλευτές να αποφεύγουν άμεσες αναφορές στη διαιτησία και στα επί μέρους ζητήματα που την απασχολούν.

Καθώς η επιστολή Παπαναστασίου στη Βουλή στάλθηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, κομματικά στελέχη εξέφρασαν δυσφορία και εκτίμησαν ότι επιχειρείται φίμωση των βουλευτών και της Επιτροπής για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, από κυβερνητικής πλευράς στάλθηκε αργά χθες μήνυμα πως η επιστολή του υπουργού σε καμία απερίπτωση δεν αποσκοπεί στην αναβολή της σημερινής συνεδρίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο κ. Παπαναστασίου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου και μέλη του δ.σ. της ΔΕΦΑ και της ΕΤΥΦΑ, όπως επίσης η Ελεγκτική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο και η ΡΑΕΚ. Κλήθηκαν επίσης και θα παραστούν η τέως υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΦΑ και της ΕΤΥΦΑ Συμεών Κασσιανίδης.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως η συνεδρία θα διεξαχθεί κανονικά, με την έκκληση του υπουργού Ενέργειας για αποφυγή συγκεκριμένων αναφορών επί της διαιτησίας να παραμένει στο τραπέζι. Τα άλλα στοιχεία που συνθέτουν το πολύκροτο ζήτημα και την ίδια την έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (προκήρυξη διαγωνισμού, αποκλεισμός δύο ενδιαφερομένων, κατακύρωση στη CPP, παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, από το 2019, για παρανομίες και παρατυπίες στην κατακύρωση, προβληματικός έλεγχος των εργασιών, αδικαιολόγητη παραχώρηση πρόσθετου ποσού 25 εκατ. στη CPP, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές, κ.α.) θα δρομολογηθούν σήμερα προς συζήτηση, με το ενδεχόμενο αυτή να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών να είναι αυξημένο.

Εμπιστευτικότητα κατά τη διαιτησία

Σε ό,τι αφορά την εμπιστευτικότητα που απαιτείται στη συγκεκριμένη διαιτησία που είναι σε εξέλιξη (και σε άλλες της ίδιας κατηγορίας), το άρθρο 30 των κανονισμών του LCIA (London Court of International Arbitration) αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής, που προφανώς δεν εμποδίζουν, πόσο μάλλον από τη Βουλή, αναφορές στη διαιτησία, χωρίς επίκληση ή προσκόμιση συγκεκριμένων εγγράφων ή εμπιστευτικών στοιχείων και κυρίως χωρίς τη δημοσιοποίηση του κειμένου της απόφασης, που δεν υπάρχει για την ώρα: «30.1 Τα μέρη αναλαμβάνουν ως γενική αρχή να διατηρούν εμπιστευτικές όλες τις αποφάσεις της διαιτησίας, μαζί με όλα τα υλικά της διαιτησίας που έχουν δημιουργηθεί για τους σκοπούς της διαιτησίας και όλα τα άλλα έγγραφα που προσκομίζονται από άλλο μέρος στη διαδικασία, εκτός από και στον βαθμό που η αποκάλυψη μπορεί να απαιτείται από ένα μέρος βάσει νομικής υποχρέωσης, να προστατεύσει ή να επιδιώξει ένα νόμιμο δικαίωμα ή να επιβάλει ή να αμφισβητήσει μια απόφαση σε νομικές διαδικασίες ενώπιον πολιτειακού δικαστηρίου ή άλλης νομικής αρχής. Τα μέρη επιδιώκουν την ίδια δέσμευση εμπιστευτικότητας από όλους εκείνους που εμπλέκονται στη διαιτησία, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, οποιουδήποτε εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, μάρτυρα γεγονότων, εμπειρογνώμονα ή παρόχου υπηρεσιών».