Μία νέα προσπάθεια διαλόγου με την κινεζική πλευρά, σε τεχνική αλλά και πολιτική βάση, είναι πιθανό να αναληφθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ώστε να αποτραπεί το οριστικό ναυάγιο στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κρατική εταιρεία China Petroleum Pipeline Engineeiring και τους συνεργάτες της στην κοινοπραξία που ανέλαβε να κατασκευάσει το τερματικό αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Όπως έγραψε τις προηγούμενες μέρες ο Φιλελεύθερος, τις κακές σχέσεις της Δημοκρατίας με τον εργολάβο είναι πιθανό να διαδεχθεί μία περίοδος αναζήτησης συνεννόησης, μέσα από την οποία, όμως, και οι δύο πλευρές θα έχουν κέρδη και ζημιές. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πλέον αρκετά πιθανό το Υπουργείο Ενέργειας και η ΕΤΥΦΑ να ξαναμπούν σε δίαυλο επικοινωνίας με τη CPP και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, με εμπλοκή και της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τις θέσεις και των δύο πλευρών.

Νοουμένου ότι το κράτος έχει ήδη συναινέσει (επί Αναστασιάδη) σε παραχώρηση 25 εκατ. ευρώ ως επιπρόσθετης αμοιβής προς τη CPP και επιπλέον θεωρεί πως βάσει του συμβολαίου έχει δικαίωμα σε αποζημειώσεις 67,5 εκατ. ευρώ για προκαθορισμένη περίοδο καθυστερήσεων, με ημερομηνία βάσης τον Σεπτέμβριο του 2022 -την οποία ο εργολάβος έχει ήδη υπερβεί- η κατάληξη μιας νέας διαπραγμάτευσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο που η κινεζική πλευρά έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για πρόσθετη αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ, αίτημα που η Δημοκρατία θεωρεί εντελώς παράλογο.

Με κατανοητές τις δυσκολίες εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε οι εργασίες στο Βασιλικό να επαναρχίσουν και η πλωτή πλατφόρμα Προμηθέας να πιστοποιηθεί από ξένο οίκο και να παραδοθεί στο κράτος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου φροντίζει να επαναλαμβάνει ότι οι οδυνηρές λύσεις, δηλαδή η ακύρωση του συμβολαίου με τη CPP, είναι στο τραπέζι και δεν θα διστάσει η Δημοκρατία να καταφύγει σε αυτές, αν η άλλη πλευρά δεν πείσει για την ετοιμότητα και τη δυνατότητά της (τεχνική και οικονομική) να ολοκληρώσει το έργο εντός του έτους.

Όπως ξαναγράψαμε, το χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου 2024 πρακτικά δεν υφίσταται πλέον, λόγω των νέων καθυστερήσεων από τον εργολάβο.

Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις. Μετά και την ολοκλήρωση των εορτασμών στην Κίνα για τη δική τους πρωτοχρονιά, θα πρέπει να αναμένεται, ως η θετικότερη δυνατή εξέλιξη, η κάθοδος στην Κύπρο υψηλής αντιπροσωπίας της CPP, για διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΦΑ και την κυπριακή Κυβέρνηση, με την πρεσβεία της Κίνας να παρακολουθεί πολύ στενά.