Υπαρκτό, πλην όμως υποφερτό, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανικό για τον τουρισμό, χαρακτηρίζεται από τη Hermes Airports το ζήτημα που έχει προκύψει από τη μείωση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς την Κύπρο τη φετινή χρονιά, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Οι αριθμοί που γνωστοποιήθηκαν με πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΤΕΚ σίγουρα προκαλούν αίσθηση, ενώ προκάλεσαν και μεγάλη αναστάτωση. «Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα προγραμματισμούς των αεροπορικών εταιρειών για διενέργεια πτήσεων από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, για το 2024 καταγράφεται μείωση 550.000 θέσεων σε σύγκριση με το 2023», ανακοίνωσε ο σύνδεσμος μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων, συμπεραίνοντας, όπως καταγράφεται σε ανακοίνωσή του, «πως προκαλούνται σημαντικές ανησυχίες».

Οι κινητήρες της Pratt & Whitney

Οι αριθμοί, πάντως, όπως προκύπτει από ενημέρωση του «Φ» από την Hermes Airports και από την ανάγνωσή της για το κενό, δεν πρέπει να τρομάζουν. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, η ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της εταιρείας, Μαρία Κουρούπη, καθησύχασε για τις επιπτώσεις του έως τώρα προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών, όσον αφορά την επιβατική κίνηση αλλά και τον εισερχόμενο τουρισμό. Διευκρινίζοντας ακόμα πως κύριος λόγος της παρατηρούμενης μείωσης είναι επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει παγκοσμίως η αεροπορική βιομηχανία και τα οποία σχετίζονται με κινητήρες της Pratt & Whitney, τους οποίους χρησιμοποιούν αρκετά από τα αεροσκάφη A320neo.

Η ανάγκη ελέγχου του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών σύμφωνα και με διεθνή μελέτη επηρεάζει τουλάχιστον 40 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να καθηλώσουν διεθνώς αεροσκάφη για επιθεωρήσεις, με αναπόφευκτη έτσι και τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων.

Στο πιο πάνω πρόβλημα προστίθεται και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και αυξομειώσεις στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού και διορθώσεων της αγοράς, καθώς και κάποιες άλλες αλλαγές, όπως εξηγεί η κ. Κουρούπη, αναφέροντας πως σήμερα είναι γεγονός πως παρατηρείται μια μείωση κατά 550 χιλ. σε θέσεις από και προς την Κύπρο.

Αυτό, σημειώνει, οφείλεται συγκεκριμένα στο ότι η αγορά του Ισραήλ δεν έχει ανακάμψει ούτε προβλέπεται να ανακάμψει στα περσινά επίπεδα λόγω του πολέμου, στο ότι μια αεροπορική εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τις θέσεις της λόγω επιχειρησιακών προβλημάτων (σ.σ. λόγω της ανάγκης επίσπευσης επιθεωρήσεων του στόλου της), αλλά και στην αλλαγή του στόλου άλλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με μικρότερου τύπου αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, υπήρξαν και κάποιες άλλες μικρές μειώσεις στα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών, όπως όμως υπήρξαν και αυξήσεις, όπως είπε.

Η άσκηση που καθησυχάζει

«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κενό 550 χιλ. θέσεων είναι ένα γεγονός, όμως κάποιος πρέπει να μπει να δει πιο αναλυτικά πού είναι αυτές οι θέσεις, πού οι μειώσεις και εάν υπάρχουν άλλες αεροπορικές θέσεις που εκτελούν πτήσεις στα ίδια δρομολόγια και εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν επιβάτες που θα ήθελαν να φτάσουν στο νησί», τονίζει η ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, αναφέροντας πως η εταιρεία έκανε τη συγκεκριμένη άσκηση.

«Αυξήσαμε τους δείκτες πληρότητας στα δρομολόγια όπου υπάρχουν μειώσεις των άλλων εταιρειών, εκτιμώντας πως θα ικανοποιήσουν κάποια ζήτηση και επίσης υπήρξε υπολογισμός και των πιθανών αυξήσεων που μπορεί να προέλθουν από την αύξηση σε θέσεις που προστέθηκαν βάσει του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών».

Από την άσκηση προκύπτει ότι, βάσει του σημερινού προγραμματισμού, η τελική επίπτωση σε επιβατική κίνηση θα περιοριστεί σε μείωση 200 χιλ. επιβατών και 100 χιλ. εισερχόμενων επιβατών, ήτοι τουριστών. «Αν τελικά μείνει έτσι αυτός ο αριθμός, δεν είναι κάτι τραγικό, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο σταθεροποίησης μιας αγοράς, η οποία μετά από μια σοβαρή πτώση είδε μια πολύ μεγάλη ανάκαμψη την περσινή χρονιά που προστέθηκαν νέα δρομολόγια και τώρα μπορούμε να πούμε ότι γίνεται και μια αυτορρύθμιση της αγοράς», πρόσθεσε.

«Μπορεί οι κύριοι λόγοι της μείωσης να είναι ο πόλεμος και τα επιχειρησιακά προβλήματα, αλλά από την άλλη, η αγορά διορθώνεται και από μόνη της πάντα» επανέλαβε, σημειώνοντας πως η απώλεια ακόμα και 100 χιλ. εισερχόμενων επιβατών δεν πρέπει να προκαλεί πανικό και δεν συνιστά κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ίδια, σε ποσοστά, η μείωση όσον αφορά την επιβατική κίνηση εκτιμάται να ανέλθει στο 1,7% σε σχέση με πέρσι, όταν το σύνολο των επιβατών που διακινήθηκαν από και προς τα αεροδρόμια ξεπέρασαν τα 11,6 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ στις αφίξεις τουριστών που πέρσι ανήλθαν σε 3,85 εκατομμύρια ελαφρώς πιο πάνω από 2%.

Ευτυχώς, παροδικό το πρόβλημα

Η κ. Κουρούπη διευκρίνισε περαιτέρω πως, όσον αφορά τα επιχειρησιακά προβλήματα με τις μηχανές των αεροσκαφών, το πρόβλημα δεν είναι κυπριακό, ενώ βάσει του προγραμματισμού των εταιρειών αναμένεται, όσον αφορά τον επηρεασμό της χώρας μας, να μην έχει διάρκεια και του χρόνου. Η δε αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει επιχειρησιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μειώσει τις θέσεις σε όλες τις βάσεις της, προγραμματίζει το 2025 να πάρει 70 καινούργια αεροπλάνα. Την ίδια ώρα, κατέγραψε ως σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην κυπριακή αγορά, παρά τις προκλήσεις που παρατηρούνται φέτος στην αεροπορική βιομηχανία.

Η Hermes Airports, όμως, είπε πως καθηκόντως ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία για το ζήτημα προκειμένου «όλοι μαζί να δούμε εάν μπορεί να βελτιώσουμε την κατάσταση καθώς είναι ακόμα νωρίς και υπάρχει χρόνος για το ενδεχόμενο αλλαγών στον προγραμματισμό των εταιρειών που εξάλλου είναι συνεχής».

Δεν απέκλεισε μάλιστα να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στο προσεχές μέλλον, εκτιμώντας πως ακόμα και με μερική κάλυψη του κενού «στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να φτάσουμε τα επίπεδα του ‘23». «Αυτό δεν είναι κακό, να επαναπροσδιορίζεται η αγορά μια χρονιά», καταλήγει, εάν αναλογιστεί κανείς την ξαφνική ανάκαμψη που υπήρξε πέρσι, μετά από χρόνια μεγάλων απωλειών.