Τις προκλήσεις, που δεν είναι και λίγες, τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει και φέτος η τουριστική βιομηχανία είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν χθες η ηγεσία και μέλη του ΠΑΣΥΞΕ στις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, στη μεταξύ τους συνάντηση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος για το θέμα της συλλογικής σύμβασης που έληξε τον Δεκέμβριο πέρσι, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για παράταση της ισχύος της για άλλο έναν χρόνο, πλην όμως το κλίμα που υπήρξε χθες ήταν θετικό και εποικοδομητικό.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν η δεύτερη στη σειρά στις απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, η οποία, όμως, πραγματοποιήθηκε στην απουσία του ΣΤΕΚ, του δεύτερου εργοδοτικού συνδέσμου στη βιομηχανία, που φαίνεται να θεωρεί ότι τα αιτήματα που κατάθεσαν επισήμως οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ είναι εξωπραγματικά ακόμα και για διάλογο.

Το σκηνικό όσον αφορά τη συμμετοχή ή όχι του ΣΤΕΚ στις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της σύμβασης θα ξεκαθαρίσει, όπως πληροφορούμαστε, το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού επισήμως οι συντεχνίες δεν έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον για οποιαδήποτε απόφαση του συνδέσμου και αναμένουν τη δική του ανταπόκριση στα αιτήματα που κατέθεσαν.

Όσον αφορά τη συνάντηση που έγινε χθες στα γραφεία του ΠΑΣΥΞΕ με τις συντεχνίες, οι πληροφορίες που συνέλεξε ο «Φ» αναφέρουν πως επισήμως η εργοδοτική πλευρά δεν έθεσε γραπτώς συγκεκριμένα δικά της αιτήματα για το θέμα της σύμβασης αλλά φαίνεται να υπήρξαν προφορικά κάποιες παρατηρήσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας, παρατηρήσεις και εισηγήσεις που το συνδικαλιστικό κίνημα ανέλαβε να εξετάσει και να επανέλθει.

Όσον αφορά τα αιτήματα των συντεχνιών για τη σύμβαση, ΠΕΟ και ΣΕΚ ζητούν διετή ανανέωσή της με παροχή μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση άλλων ωφελημάτων, ως αποτέλεσμα και της αύξησης των αφίξεων και τουριστικών εσόδων την περσινή χρονιά, για την οποία, πάντως, οι ξενοδόχοι έχουν διαφορετικό αφήγημα, συνδέοντας περαιτέρω το θέμα της σύμβασης με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όσον αφορά την επαρκή στελέχωση του.

Το θέμα, όμως, της γενικότερης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού απασχολεί τον ευρύτερο τριμερή διάλογο μεταξύ των συντεχνιών, εργοδοτών και Υπουργείου Εργασίας με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για το ζήτημα.

Να επικρατήσει η λογική

Στο θέμα του εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αναφέρθηκε χθες και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε πως το ζήτημα αποτελεί μεν αρμοδιότητα του Υπουργείο Εργασίας αλλά κατέγραψε πως, ως αποτέλεσμα και των ενεργειών του Υφυπουργείου Τουρισμού, η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για άδειες ξένου προσωπικού για ξενοδοχεία άρχισε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο αντί από τον Μάιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πως έχει βελτιωθεί και το σκηνικό όσον αφορά το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων.

Άφησε, πάντως, να εννοηθεί πως η ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία αποτελεί δυνητική πρόκληση για τον τουρισμό, εκτιμώντας, όμως, πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική, κατά την έκφραση του, και θα αποφευχθεί ενδεχόμενη εργασιακή αναταραχή.