Την ετοιμότητα της ΠΕΟ για προάσπιση της ΑΤΑ και της φιλοσοφίας της αλλά και για νέους αγώνες προς αυτήν την κατεύθυνση κατέγραψε χθες η γενική γραμματέας της συντεχνίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στο πλαίσιο επετειακής συνδιάσκεψης της ΠΕΟ με αφορμή τα 80 χρόνια από τον απεργιακό αγώνα της 1ης του Μάρτη του 1944, που καθιέρωσε τον τιμάριθμο.

Σε ομιλία της στη συνδιάσκεψη, η κ. Χαραλάμπους διεμήνυσε πως η ΑΤΑ δεν μπορεί να διασυνδεθεί με παράγοντες που δεν σχετίζονται με τον πληθωρισμό, απορρίπτοντας στην ουσία συσχέτισή της με την παραγωγικότητα κι άλλους οικονομικούς δείκτες, θέσεις που ακούστηκαν εσχάτως και από κυβερνητικά στελέχη.

Η γ.γ. της ΠΕΟ προέβη σε μια ιστορική αναδρομή του θεσμού που εξασφάλισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του 1944 αλλά και του «πολέμου» που δέχεται διαχρονικά η ΑΤΑ από τις εργοδοτικές οργανώσεις, επαναλαμβάνοντας και το αίτημα για απόδοσή της σε όλους τους εργαζομένους. «Στα 80 χρόνια λειτουργίας του θεσμού επανειλημμένα οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με τις εκάτοστε επικρατούσες πολιτικές συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα, θέτουν στο στόχαστρο τους την κατάργηση του θεσμού», είπε, αναφέροντας πως η ΑΤΑ συνεχίζει να αμφισβητείται και σήμερα, παρά τη συμφωνία που μόλις πρόσφατα υπογράφηκε.

Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προσπάθεια που άρχισε από τους εργοδότες το 1985 για κατάργηση της ΑΤΑ συνεχίζεται. «Το μοτίβο των επιχειρημάτων με κάποιες παραλλαγές του είναι το ίδιο: Η ΑΤΑ διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ΑΤΑ πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγικότητα. Η ΑΤΑ τρέφει τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε, χωρίς να κρύβει την ενόχληση της που θέσεις αυτές ακούγονται και από τους κυβερνώντες.

«Παρά το γεγονός ότι διαχρονικά τεκμηριώσαμε με επιστημονικό τρόπο το παραπλανητικό αυτών των επιχειρημάτων, είμαστε υποχρεωμένοι για ακόμα μια φορά να σχολιάσουμε αυτές τις θέσεις. Είναι το βασικό επιχείρημα των εργοδοτικών οργανώσεων, απαιτώντας είτε κατάργηση, είτε αλλαγή του συστήματος και εισαγωγή αυτών των παραμέτρων στην απόδοση της ΑΤΑ αλλά και γιατί, όπως συνέβη και στο παρελθόν, με αυτές τις θέσεις φλερτάρουν και αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, αφού πολύ πρόσφατα τη θέση για διασύνδεση της ΑΤΑ με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών», είπε, συμπληρώνοντας πως για το θέμα δεν χωρούν ούτε αμφισημίες, ούτε γενικολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε εάν η Κυβέρνηση σέβεται το περιεχόμενο της συμφωνίας του 2017, που αποτελεί παράρτημα της συμφωνίας του 2023 και προνοεί απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη φιλοσοφία της. «Και πώς αυτό συνάδει με τη θέση για διασύνδεση της ΑΤΑ με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα;» συνέχισε, ρωτώντας επίσης ποια πρακτικά μέτρα θα προωθήσει η Κυβέρνηση για επέκταση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΑΤΑ, υπέδειξε, δεν μπορεί να διασυνδεθεί με παράγοντες που δεν σχετίζονται με τον πληθωρισμό.

«Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτοί που ζουν με τους μισθούς τους και δεν έχουν άλλους πόρους, δεν επιδιώκουν τον πληθωρισμό για να παίρνουν ΑΤΑ, η οποία καταβάλλεται ετεροχρονισμένα για να αναπληρώσει αυτό που ήδη έχουν πληρώσει», συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως σε συνέχεια των αγώνων που υπήρξαν «είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες για να κρατήσουμε την ΑΤΑ, να διατηρήσουμε τον ρόλο και τη φιλοσοφία της και να επεκτείνουμε την ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο».