Αναμένεται να τραβήξουν σε βάθος χρόνου οι συζητήσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για χιλιάδες τραπεζικούς υπαλλήλους. Με βάση ένα αισιόδοξο σενάριο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΤΥΚ και Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών ίσως τελεσφορήσουν προς το τέλος του 2024.

Οι συλλογικές συμβάσεις όλων των τραπεζών έχουν λήξει, με διαφορετική ημερομηνία για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα, αλλά οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ δόθηκαν κανονικά στους τραπεζικούς υπαλλήλους, όπως προνοούν οι συμβάσεις που έχουν λήξει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της ΕΤΥΚ η περίοδος ισχύος των τελευταίων συλλογικών συμβάσεων για κάθε τραπεζικό οργανισμό ήταν: Τράπεζα Κύπρου 2021-2022, Ελληνική Τράπεζα 2017-2018, ΚΕΔΙΠΕΣ 2019-2023, Alpha Bank Cyprus 2019-2022, Astrobank 2022, Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) 2021-2022, Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης 2014-2016, Σύνδεσμος Τραπεζών 2019-2022, Societe Generale Bank 2021-2022, CDB Bank 2019-2022.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι δυο πλευρές –συντεχνία και Εργοδοτικός Σύνδεσμος- έχουν συναντηθεί και αντάλλαξαν απόψεις, η ΕΤΥΚ έχει καταθέσει τις θέσεις της, οι τράπεζες έχουν τις δικές τους αλλά για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται ακόμα δρόμος. Η ΕΤΥΚ εμφανίζεται διεκδικητική για βελτίωση των όρων εργασίας χιλιάδων τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και οι τράπεζες βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές για την αύξηση του μισθολογικού κόστους, το οποίο θεωρείται ανελαστική δαπάνη. Η συνδικαλιστική οργάνωση εν μέσω τραπεζικών κερδών διεκδικεί μεταξύ άλλων να αποκατασταθούν οι μειώσεις στους μισθούς και άλλων ωφελημάτων των τραπεζικών υπαλλήλων που είχαν εφαρμοστεί το 2013 λόγω της τραπεζικής κρίσης, πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ, καταβολή 14ου μισθού την περίοδο του Πάσχα και αύξηση στους βασικούς μισθούς.

Η ΕΤΥΚ φαίνεται να είναι πιο διαλλακτική να διαπραγματευτεί μείωση της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο υγείας των μελών της, από την στιγμή που υπάρχει η συνεισφορά των τραπεζών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζουν κέρδη είναι μεν μια αλήθεια, αλλά οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει στην ΕΤΥΚ ότι αυτά είναι συγκυριακά, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και υπενθυμίζουν στη συνδικαλιστική πλευρά ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ζημιογόνα, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους και δεν φαίνεται να είναι πρόθυμες να ανεβάσουν υπέρμετρα το κόστος προσωπικού.

Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν την πρωτιά στην ΕΕ σ’ ότι αφορά το εργατικό κόστος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ανά διαστήματα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Είναι γνωστό ότι οι εποπτικές αρχές έχουν υποδείξει στο παρελθόν στις τραπεζικές διοικήσεις ότι πρέπει να μειώσουν το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση των εργασιών τους και στην ανακοίνωση σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη ένα γεγονός που παίρνει πίσω χρονικά τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις, όπως επισημάνθηκε στον «Φ» από την εργοδοτική πλευρά, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης της Ελληνικής, η οποία έχει λήξει το 2018. Η διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες μέσω διαπραγματεύσεων να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Για τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών θεωρείται πιο λογικό οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων να έχουν πιο κοντινή ημερομηνία λήξης, για να υπάρχει περισσότερη ομοιομορφία.