Άνω- κάτω είναι ο κλάδος παροχής διοικητικών υπηρεσιών, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Εταιρειών.

Η συγκεκριμένη Αρχή θα συμβάλει στο να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου από τις αιχμές που αφήνονται συχνά από διεθνείς φορείς για ξέπλυμα χρήματος καθώς και για παραβίαση των κυρώσεων. Κατ΄ επέκταση και για την αντιμετώπιση των όποιων σκιών κατά καιρούς αφήνονται για μη τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας και των εταιρειών της βάσει διεθνών συμβάσεων και αποφάσεων.

Δικηγόροι και λογιστές συμμάχησαν,  όμως, στήνοντας στον τοίχο την Κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παραγκωνισμό τους σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σημείο τριβής για την κυβερνητική απόφαση, παρόλο που δεν καταγράφεται ξεκάθαρα στις ανακοινώσεις των επαγγελματικών συνδέσμων που επηρεάζονται, φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο ΣΕΛΚ θεωρούν πως η Κυβέρνηση βάζει χέρι στην αυτορρύθμισή τους καθώς ουσιαστικά η δικαιοδοσία για την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών μεταφέρεται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι, θεωρούν πως, θα έχουν πλέον δευτερεύοντα ρόλο καθώς θα είναι κάτω από την ομπρέλα της ΕΚΚ. Επιπρόσθετα, διαμαρτύρονται γιατί δεν ζητήθηκαν οι θέσεις τους ως άμεσα εμπλεκόμενοι. Πάντως, το ζήτημα δεν αποκλείεται να πάρει περαιτέρω διαστάσεις καθώς γίνονται ήδη σκέψεις από κόμματα για να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, προτού καν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο Νομοθετικό Σώμα.

«Απαράδεκτη απόφαση»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στην απόφαση που πήρε προχθές το Υπουργικό χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη.

Προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί, μια ακόμη ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως υποστήριξε, αναφέροντας πως αυτό έγινε και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με πρόσφατο παράδειγμα το θέμα της διασφάλισης του δημοσιογραφικού απορρήτου και των σχετικών θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους η απόφαση αντιβαίνει βασικές πρόνοιες Δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού του Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου όπως έχει διασφαλιστεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται σε μια προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης των αδυναμιών που παρουσιάζουν όργανα της Εκτελεστικής Εξουσίας σε θέματα εφαρμογής κυρώσεων, και κυρίως η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων , ως επίσης προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών τους» καταλήγει.

Βλέπουν προβλήματα

Από πλευράς του ΣΕΛΚ, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κυριάκος Ιορδάνους, ανέφερε πως ενημέρωση για την κυβερνητική απόφαση υπήρξε μέσω του Τύπου, τονίζοντας πως δεν έγινε καμία διαβούλευση μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται. Όπως είπε, ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην λειτουργία του νέου συστήματος. Έκανε και λόγο για την πρόκληση λειτουργικών και πρακτικών προβλημάτων και πιθανόν νομικών κωλυμάτων.

Διάλογος εκ των υστέρων

Το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχείρησε, πάντως, να διασκεδάσει τις ανησυχίες, δίνοντας δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις πως θα διεξαχθεί κοινωνικός διάλογος. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός απαντώντας χθες στους λογιστές και στους δικηγόρους, δήλωσε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση για το θέμα χωρίς να κρύβει, όμως την ενόχλησή του για τις αντιδράσεις που υπήρξαν και για την εικόνα που πιθανώς αυτές να δώσουν στο εξωτερικό. 

Τόνισε, επίσης πως  κανένας δεν θέλει να παρέμβει ούτε σε προσωπικά δεδομένα αλλά και ούτε και σε επαγγελματικά απόρρητα, προσθέτοντας ότι η εποπτεία και οι έλεγχοι θα διεξάγονται από κοινού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη Τρίτη και μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Υπουργός, διαβεβαίωνε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς για τους μηχανισμούς και τα κριτήρια που θα εφαρμόζονται.  Όπως είπε, όμως, χθες ο Υπουργός Οικονομικών, όλοι θα έπρεπε να επιδίωκαν τη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής γιατί «είναι ο μοναδικός τρόπος για να καθαρίσουμε το όνομα της χώρας», προσθέτοντας πως «όταν μιλούμε για ελέγχους και υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις κατά την άποψή μου δεν αφήνουν μια καλή γεύση». Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από ένα ψύχραιμο και ήρεμο διάλογο θα καταλήξουμε εκεί που πρέπει και θα είναι προς το συμφέρον και των ιδίων των επαγγελματικών αυτών φορέων αλλά και προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Δεν καταργούνται κεκτημένα» υποστηρίζει η Κυβέρνηση

Να καθησυχάσει τους άμεσα εμπλεκόμενους επιχείρησε χθες με δημόσιες παρεμβάσεις του και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, διαβεβαιώνοντας πως δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης η παραγκώνιση των επαγγελματικών συνδέσμων. Όπως εξήγησε, στόχος της Εκτελεστικής Εξουσίας είναι να ρυθμίσει μαζί με τους δύο φορείς, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους, την εποπτεία των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Υπέδειξε, πως δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα από τα κεκτημένα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ή του ΣΕΛΚ. Όπως εξήγησε, ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια αναβάθμισης του εποπτικού πλαισίου, προσθέτοντας πως «αυτό θα γίνει από κοινού και θα συμβάλει στο να αποσείσουμε από το όνομα της χώρας μας τον λεκέ του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Παράλληλα, διαβεβαίωσε με τη σειρά του πως θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, η οποία θα οδηγήσει στην τελική διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Αρχής που επιχειρείται να δημιουργηθεί.