Τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, με τη σημερινή απόφαση μπαίνει ο βασικός λίθος που θα προστατεύει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα παρέχονται, κάτω από ένα ενιαίο αυστηρό εποπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την έγκριση της εποπτικής αρχής η εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται και αναβαθμίζεται, με την ανάθεση της αρμοδιότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η οποία με κοινούς ελέγχους με τον ΣΕΛΚ και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο θα εποπτεύει τις συγκεκριμένες εταιρείες.

«Επίσης, θα διενεργούνται από κοινού έλεγχοι μαζί με τους οικείους επόπτες σε περίπτωση που υπάρχει πληροφόρηση ή ενδείξεις που να έχουν αντίκτυπο στην εικόνα της Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Κεραυνός. Υπέδειξε πως στο πλαίσιο της λειτουργίας της εποπτικής αρχής η διακυβέρνηση των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών ενισχύεται μέσω του καθορισμού των ατόμων που θα παρέχουν  τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Επίσης, καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός των εταιρειών που θα μπορούν να εξυπηρετούν, κάτι που εφαρμόζουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με την απόφαση διασφαλίζεται μια ενιαία και ομοιόμορφη και άμεσα προληπτική αντίδραση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις και πληροφορίες που απειλούν την φήμη της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός εξήγησε πως η Αρχή θα εξετάζει υποθέσεις παραβιάσεων των κυρώσεων και παράλληλα θα ενεργεί και προληπτικά. Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς για τους μηχανισμούς και τα κριτήρια που θα εφαρμόζονται. Είπε, επίσης, πως αν κάποιος παραβιάζει τις κυρώσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα και μια σειρά άλλων μέτρων που θα καθοριστούν από τους φορείς.