Στην περαιτέρω αξιοποίηση των νόμιμων φοιτητών από τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στη χώρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται και που συνεχίζει να αποτελεί σημείο τριβής στον κοινωνικό διάλογο.

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι σπουδαστές που βρίσκονται στο νησί ως αντιστάθμισμα και του κενού σε εργατικά χέρια που προκάλεσαν οι αλλαγές στην εργοδότηση αιτητών πολιτικού ασύλου οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι από τον ίδιο τον ΠτΔ σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν μαζί του αλλά και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Συμβούλιο από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Μάλιστα η αξιοποίηση φοιτητών που βρίσκονται στην Κύπρο για κάλυψη εργατικών χεριών καταγράφεται και στο σημείωμα που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για την πολιτική απασχόλησης στο οποίο όπως γράψαμε ξανά υπολογίζεται πως οι ανάγκες για νέες άδειες εργασίας για υπηκόους τρίτων χωρών φέτος θα ανέλθουν σε περίπου 4.000 – 6.000.

Οι ανάγκες περιορίζονται από το Υπουργείο στον πιο πάνω αριθμό λόγω της προσπάθειας που θα καταβληθεί για αξιοποίηση ντόπιου προσωπικού και κατ’ επέκταση για περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και με την «αξιοποίηση στην αγορά εργασίας των φοιτητών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και σπουδάζουν στην Κύπρο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, επικαιροποιώντας το χρονικό ορόσημο της παρουσίας τους στη χώρα και διευρύνοντας τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να εργαστούν».  

Έξτρα ώρες και επαγγέλματα

Στο πλαίσιο αυτό οι κοινωνικοί εταίροι είχαν ήδη ενημερώσει πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αναθεώρηση του σχετικού διατάγματος που αφορά την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Πρόθεση είναι μεταξύ άλλων το διάταγμα να αλλάξει προκειμένου δικαίωμα απασχόλησης να έχουν και οι φοιτητές που βρίσκονταν στην Κύπρο μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς καθώς σήμερα το υφιστάμενο διάταγμα προβλέπει πως δικαίωμα απασχόλησης έχουν μόνο οι ξένοι φοιτητές που βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 31η Οκτωβρίου του 2022.

Περαιτέρω με το διάταγμα θα διευρυνθούν και τα επαγγέλματα στα οποία αναμένεται, βάσει πληροφοριών του «Φ», να περιλαμβάνονται πλέον και οι πωλητές και αχθοφόροι στο λιανικό εμπόριο. Σήμερα το λιανικό εμπόριο που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, βρίσκεται εκτός των οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες οι ξένοι φοιτητές μπορούν να εργαστούν. Επιπρόσθετα ξένοι φοιτητές θα μπορούν όπως φαίνεται επίσης να ενημερώθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι να εργάζονται ως μπάρμαν/μπαργούμαν και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας πέραν των ξενοδοχείων και των κέντρων αναψυχής καθώς επίσης και ως φροντιστές ζώων.

Βάσει δε διαβεβαιώσεων του ίδιου του ΠτΔ προς εργοδοτικούς συνδέσμους θα επιχειρηθεί να αυξηθούν και οι ώρες που θα μπορούν να εργάζονται οι φοιτητές σε περιόδους εκτός διακοπών που σήμερα βάσει σχετικής νομοθεσίας περιορίζονται σε μόλις 20 ώρες την εβδομάδα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι ώρες να αυξηθούν σε τουλάχιστον 25 την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της φοίτησης των ξένων σπουδαστών, πλην όμως για το θέμα θα χρειαστεί, όπως πληροφορούμαστε, νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνουμε ότι την περίοδο των διακοπών οι ξένοι φοιτητές μπορούν να εργάζονται, με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που θέτει το διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Εργασίας αλλά και η νομοθεσία, μέχρι και 38 ώρες την εβδομάδα.

Εξάλλου για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η παροχή δικαιώματος σε ξένους φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους για παραμονή και εργασία στην Κύπρο για ένα χρόνο ακόμα σε κλάδους που σχετιζονται με το πτυχίο που απέκτησαν.

Την ανάγκη αλλαγών στην απασχόληση ξένων φοιτητών προκαλεί και η αλλαγή πολιτικής για εργοδότηση αιτητών ασύλου. Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας στο σημείωμα με το οποίο υπολόγισε τις ανάγκες για ξένο προσωπικό φέτος έλαβε υπόψη ότι αυτές «θα επηρεαστούν αυξητικά μέσα από την εξελισσόμενη αποχώρηση των αιτητών ασύλου, η οποία σύμφωνα με την υφιστάμενη τάση θα οδηγήσει σε επιπρόσθετη αύξηση των αναγκών κατά 1,0%, που αριθμητικά θα κυμανθεί περίπου στις 5000 θέσεις εργασίας». 

Όπως υπενθύμισε χθες ο ΥΠΕΣ σε συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό, οι αιτητές ασύλου αποκτούν πλέον δικαίωμα εργοδότησης εννέα μήνες μετά την αίτηση για διεθνή προστασία (αντί μετά από ένα μήνα προηγουμένως), γεγονός που σε συνδυασμό και με την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων αφαιρεί από την αγορά χιλιάδες εργατικά χέρια.