Παρόλο που η πλειοψηφία των κομμάτων θα ζητήσει να αναβληθεί η συζήτηση των έξι κομματικών προτάσεων νόμου που προβλέπουν την αναθεώρηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350, εν αναμονή της επίσημης κατάθεσης του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει να τεθούν προς έγκριση οι προτάσεις στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Κοινοβούλιο.

Και αυτό, γιατί ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει να αναβληθούν εκ νέου οι προτάσεις νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο η Ολομέλεια της Βουλής είχε αποφασίσει να αναβληθεί η συζήτηση των προτάσεων νόμου των κομμάτων καθώς είχε εκφραστεί πρόθεση από την κυβερνητική πλευρά για την ετοιμασία νομοσχεδίου. Από τότε οι προτάσεις νόμου βρίσκονταν στα συρτάρια της Βουλής και ανασύρθηκαν από αυτά, λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο είχε ως γνωστόν εγκρίνει την πλήρη κατάργηση του τέλους εταιρειών.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο η Κυβέρνηση διαφωνούσε σε μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζοντας πως ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα ήταν μεγάλος. Συγκεκριμένα το κράτος θα έχανε €40 εκατ. το χρόνο, γι αυτό και μελετούσε το ενδεχόμενο η κατάργηση του τέλους να εφαρμοζόταν κλιμακωτά έτσι ώστε να περιορίζεται η απώλεια των κρατικών εσόδων στα €15 εκατ. το έτος. Τελικά το κόστος ακόμα και με την πλήρη κατάργηση του τέλους εταιρειών φαίνεται να υπολογίστηκε πιο υποφερτό γι’ αυτό και υπήρξε η σχετική εξαγγελία από τον ΠτΔ που εντάχθηκε στα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» νωρίς χθες το απόγευμα το Υπουργείο Ενέργειας προώθησε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο – για πλήρη κατάργηση του τέλους – το οποίο θα κατατεθεί επίσημα στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος. Συνεπώς, εάν τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής, το απόγευμα οι προτάσεις νόμου θα πρέπει να τεθούν προς ψήφιση και το κυβερνητικό νομοσχέδιο να παραπεμφθεί για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα κόμματα θα βρεθούν μπροστά σε ακόμη ένα εμπόδιο καθώς καμία από τις κομματικές προτάσεις που εκκρεμούν στην αρμόδια επιτροπή δεν προβλέπει πλήρη κατάργηση του τέλους εταιρειών, όπως προνοεί και το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η πρόταση νόμου ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, προέβλεπε την πλήρη κατάργηση του σχετικού τέλους, ωστόσο, μετά τη διαφωνία των Υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, οι βουλευτές προχώρησαν σε τροποποίηση της, έτσι ώστε να συνάδει με τις κυβερνητικές υποδείξεις.

Η αναθεωρημένη πρόταση νόμου προβλέπει την σταδιακή απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής ετήσιου τέλους ύψους €350 από όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες, με στόχο το 2024 το σχετικό τέλος να μειωθεί στα €200 και το 2025 να υπάρξει περαιτέρω μείωση στα €100, με στόχο να υπάρχει μια δημοσιονομική ισορροπία. Εξάλλου οι υπόλοιπες πέντε προτάσεις νόμου, είτε προβλέπουν κλιμακωτή κατάργηση του τέλους εταιρειών (πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ) είτε αναθεώρηση του για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.