Σε επικοινωνιακό θέμα, ως προς το ποιος θα πάρει τα εύσημα από την κοινή γνώμη, εξελίσσεται η κατάργηση του ετήσιου τέλους 350 ευρώ σε εταιρείες.

Το απόγευμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του τέλους, αλλά ο ΔΗΣΥ συνασπίζεται με τα συγκυβερνώντα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), καθώς και με το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους για να καταργήσουν το τέλος εταιρειών μέσω τροπολογίας που θα καταθέσουν επί σχετικής πρότασης νόμου που είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας.

Η τροπολογία κατατίθεται καθώς καμία από τις έξι προτάσεις νόμου των κομμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας δεν προβλέπει πλήρη κατάργηση του τέλους, το οποίο είναι σε εφαρμογή από το 2011. Ουσιαστικά, η τροπολογία θα εμβολιάσει την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, που προβλέπει την σταδιακή απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής ετήσιου τέλους ύψους €350 από όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες, με στόχο το 2024 το σχετικό τέλος να μειωθεί στα €200 και το 2025 να υπάρξει περαιτέρω μείωση στα €100.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η πρόταση νόμου προέβλεπε την πλήρη κατάργηση του σχετικού τέλους, ωστόσο, μετά τη διαφωνία των Υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, οι βουλευτές προχώρησαν σε τροποποίηση της, έτσι ώστε να συνάδει με τις τότε κυβερνητικές υποδείξεις. Με την τροπολογία προτείνεται  η κατάργηση των διατάξεων του βασικού νόμου με τις οποίες προβλέπεται η επιβολή ετήσιου τέλους σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο εταιρειών του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Όπως υποστηρίζουν οι εισηγητές της τροπολογίας, η κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους θα έχει άμεση και καθολική ισχύ.