Μια τουριστική σεζόν γεμάτη προκλήσεις, κυρίως λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, αναμένεται να είναι η φετινή για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, με τους φορείς της να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Ήδη άρχισαν ν’ ανεβάζουν ρολά τα πρώτα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα. Οι κρατήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπως αναμενόταν, είναι σε χαμηλά επίπεδα, ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε πως, δεδομένων των συνθηκών, συνολικά κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους υπόλοιπους μήνες.

«Είναι ελαφρώς πίσω σε σχέση με πέρσι οι κρατήσεις. Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως κάποια ξενοδοχεία είναι λίγο πίσω. Εξαρτάται βεβαίως και με ποιες αγορές ασχολούνται, από το εάν δηλαδή είχαν μεγάλα ποσοστά Ρώσων ή Ισραηλινών. Σε αυτούς όμως που εργάζονται με τις παραδοσιακές αγορές, την αγγλική, τη σκανδιναβική ή αυτήν της κεντρικής Ευρώπη είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα».

Η περιοχή έδωσε μάχη τα προηγούμενα δύο χρόνια για να καλύψει μέρος της απώλειας της ρωσικής αγοράς και πλέον καλείται να περιορίσει τους κραδασμούς κι από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από την αγορά του Ισραήλ, η οποία πέρσι ήταν η δεύτερη σε δυναμική. «Είναι απανωτά τα κτυπήματα. Το ζήτημα είναι παγκύπριο, ωστόσο, για την επαρχία μας είναι ακόμη πιο έντονο. Θέλουμε, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι. Εάν τελειώσει ο πόλεμος, πιστεύω πως θα έχουμε αρκετές κρατήσεις από Ισραηλινούς, οι οποίοι θα θέλουν να ξεφύγουν και η Κύπρος είναι καλός προορισμός γι’ αυτούς».

Παρά το μούδιασμα που επικρατεί, υπάρχουν αγορές, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, που δείχνουν πολύ καλά σημάδια και έχουν αυξητικές τάσεις σε σχέση με πέρσι όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, η Πολωνία και η Γερμανία. «Η βρετανική αγορά, που είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή μας, είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Υπάρχει μια στασιμότητα, δεν έχουν επιπρόσθετες κρατήσεις για να καλύψουν τα ελλείμματα, επειδή περνούν και αυτοί κρίση λόγω των καταλοίπων του Brexit».

Εν τω μεταξύ, οι ξενοδόχοι της περιοχής συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. «Εμείς πιέζουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Γίνονται αρκετές προσπάθειες και ο υπουργός Εργασίας κάνει διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να βρει τη χρυσή τομή.

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Έγινε κάποια βελτίωση όσον αφορά τις αιτήσεις από τρίτες χώρες όμως κάποιος χρειάζεται 4-5 μήνες για να εξασφαλίσει έναν υπάλληλο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο ειδικά για μας που εργαζόμαστε σε εποχιακή βάση. Για εμάς είναι επιπρόσθετο πρόβλημα το γεγονός πως δεν έχουμε Γραφείο Εργασίας που να εξετάζει αιτήσεις και πρέπει να πηγαίνουμε στη Λάρνακα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντίνου.