Για πρώτη φορά, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών υπαλλήλων για το νέο σύστημα αξιολόγησης, το Υπουργείο Οικονομικών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρεθούν τη Δευτέρα τετ α τετ για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά τις καταγγελίες που δέχθηκαν από οργανώσεις και μεμονωμένους υπαλλήλους του δημοσίου, θα συζητήσουν το θέμα αυτεπάγγελτα, σε μια προσπάθεια βρεθεί τρόπος ομαλής διαχείρισης των αντιδράσεων και των προβλημάτων. Λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί μετά τις χαμηλές βαθμολογίες έλαβαν πολλοί υπάλληλοι, οι προστριβές και οι αντεγκλήσεις σε τμήματα του Δημοσίου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και επηρεάζουν την απόδοση των επηρεαζομένων αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού.

Τη Δευτέρα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα απαιτήσουν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, ο οποίος κλήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής, όπως οι φετινές βαθμολογίες στους εργαζόμενους να μην θεωρηθούν τελικές. Συγκεκριμένα, θα απαιτήσουν να θεωρηθεί πιλοτική η τωρινή περίοδος εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για πιθανές αλλαγές. Το Υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορείται ο «Φ», φέρεται να είναι κάπως διστακτικό στην αποδοχή του αιτήματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως, όταν συζητούνταν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι αντιδράσεις των συντεχνιών επικεντρώθηκαν κυρίως στις διατμηματικές προαγωγές και όχι στο νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για να του θέσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά δεν έχει καθοριστεί συνάντηση ακόμα. Δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να καταγγέλλουν χειραγώγηση των αξιολογητών, με στόχο την έμμεση εφαρμογή ποσόστωσης κατά τη βαθμολόγηση. Επίσης υποστηρίζουν πως σε συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα δόθηκαν στοχευμένα χαμηλές βαθμολογίες σε υπαλλήλους οι οποίοι είναι κοντά στην αφυπηρέτηση και δεν προλαβαίνουν να διεκδικήσουν προαγωγή.

Προειδοποίηση χαμηλόμισθων

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών, πέραν του βραχνά με τις αξιολογήσεις, έχει να αντιμετωπίσει και πρόβλημα με τους χαμηλόμισθους.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, ζητά να διευθετηθεί συνάντηση.

Κατά τη Γενική Συνέλευση τα μέλη αποφάσισαν τη λήψη δυναμικών μέτρων σχετικά με τη ρύθμιση  για την επιταχυνόμενη ανέλιξη των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων και των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου. Καλούν τον υπουργό να προχωρήσει στη διόρθωση αδικιών, παραλείψεων και στρεβλώσεων, αλλιώς, εάν μέχρι τις 21 του μήνα δεν διευθετηθεί συνάντηση, θα προχωρήσουν σε δίωρη στάση εργασίας.