Σε «εμπόλεμη ζώνη» μετατράπηκαν υπηρεσίες και τμήματα στο Δημόσιο, εξαιτίας του αναβρασμού που προκαλεί το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Έχουν καταντήσει καθημερινό φαινόμενο οι προστριβές και αντεγκλήσεις σε υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες για τις αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν. Εργαζόμενοι που έχουν βαθμολογηθεί χαμηλά ζητούν εξηγήσεις από τους αξιολογητές αλλά και τους προϊσταμένους τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να «έρχονται στα λόγια».

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως δεν τηρήθηκε ένα ενιαίο μέτρο κρίσης και αξιολόγησης, καθώς κάποιοι αξιολογητές βαθμολόγησαν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους αυστηρά και άλλοι με επιείκεια. Τα τηλέφωνα της ΠΑΣΥΔΥ πήραν φωτιά εδώ και μέρες, με εκατοντάδες παραπονούμενους να διαμαρτύρονται για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την αξιολόγηση τους, καθώς και τις χαμηλές βαθμολογίες που έλαβαν.

Δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλουν χειραγώγηση των αξιολογητών, με στόχο την έμμεση εφαρμογή ποσόστωσης κατά τη βαθμολόγηση. Επηρεαζόμενοι, μιλώντας στον «Φ», υποστήριξαν πως σε συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα δόθηκαν στοχευμένα χαμηλές βαθμολογίες σε υπαλλήλους οι οποίοι είναι κοντά στην αφυπηρέτηση και δεν προλαβαίνουν να διεκδικήσουν προαγωγή.

Επίσης, υπάρχουν ισχυρισμοί πως σε μια άλλη περίπτωση διευθυντής υπηρεσίας έδωσε γραπτές οδηγίες, που φαίνεται να τηρήθηκαν, ώστε να βαθμολογηθούν εργαζόμενοι με βαθμούς από 5 μέχρι το 8, παρόλο που οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπουν για βαθμολογίες μέχρι το 10. Παράλληλα, επηρεαζόμενοι κατήγγειλαν στην ΠΑΣΥΔΥ πως σε συγκεκριμένο τμήμα δόθηκαν εντολές στους αξιολογητές να σημειώσουν τις βαθμολογίες με μολύβι, έτσι ώστε, όπως υποστήριξαν μιλώντας στον «Φ», να είναι εφικτή η αλλαγή της βαθμολογίας από τους διευθυντές, με στόχο να επιτευχθεί η ποσόστωση που επιθυμούσαν.

Τυπικά και μηχανικά η βαθμολογία

Παράλληλα, άλλοι υπάλληλοι καταγγέλλουν πως υπάρχουν περιπτώσεις που στο έντυπο αξιολόγησης δεν τεκμηριώθηκε η χαμηλή βαθμολογία, γεγονός όπως υποστηρίζουν που δείχνει ότι η βαθμολόγηση έγινε τυπικά και μηχανικά και όχι βάσει της αξίας ενός εκάστου εργαζόμενου. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση των υπαλλήλων που είναι τοποθετημένοι σε σχολεία ή σχολικές εφορείες όπου δεν υπάρχει άλλος υπάλληλος ιεραρχικά ανώτερος από αυτούς, η αξιολόγηση έγινε από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, οι οποίοι ποτέ δεν έτυχαν ενημέρωσης ή εκπαίδευσης για τη βαθμολόγηση. Σε σχέση με το εναλλάξιμο προσωπικό, υπάρχουν ισχυρισμοί πως στην ομάδα αξιολόγησης δεν λάμβανε μέρος ο άμεσα προϊστάμενος, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να γίνεται από πρόσωπα που δεν είχαν επαφή με τον αξιολογούμενο ή δεν τον γνώριζαν καν.

Χωρίς επαρκή εκπαίδευση οι αξιολογητές

Έντονη είναι η θέση επηρεαζομένων ότι οι αξιολογητές δεν έτυχαν της απαιτούμενης και σωστής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, παρόλο που η νομοθεσία ψηφίστηκε από τον Ιανουάριο του 2022, η εκπαίδευση των αξιολογητών άρχισε τον Οκτώβρη του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτό, σημειώνουν, είχε ως αποτέλεσμα για κάποιους από τους αξιολογητές η περίοδος επιμόρφωσης και εκπαίδευσης να ήταν η ίδια με την περίοδο που διενεργούσαν τις αξιολογήσεις.

Η ΠΑΣΥΔΥ δέχθηκε και καταγγελίες που αναφέρουν ότι κάποιοι από τους αξιολογητές δεν παρακολούθησαν το σεμινάριο που τους προσφέρθηκε από την εταιρεία που κέρδισε την προσφορά, γιατί είχαν πληρωθεί οι θέσεις και απλώς τους εστάλη το σχετικό εγχειρίδιο να το μελετήσουν.

Δεν συμπλήρωσαν όλα τα έγγραφα – Ζητούν λύσεις τώρα

Όσον αφορά τους υπαλλήλους με εποπτικά καθήκοντα, έπρεπε να συμπληρωθούν τρία επιπλέον σημεία αξιολόγησης, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο ασκούν εποπτεία, ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, τα συγκεκριμένα έντυπα δεν συμπληρώθηκαν από τους αξιολογητές. Υποστηρίζεται, επίσης, πως δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην αρχή και κατά τη διάρκεια του έτους μεταξύ αξιολογητών και αξιολογούμενων, για να καθοριστούν σχέδια δράσης ή και στόχοι για κοινή παρακολούθηση και ανατροφοδότηση, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς.

Ακόμα, αριθμός υπαλλήλων οι οποίοι έλαβαν χαμηλή βαθμολογία διαμαρτύρονται ότι δεν τους δόθηκε, στον χρόνο που εκδηλώθηκαν, οι αδυναμίες που να δικαιολογούν τη μείωση της βαθμολογίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αξιολογήσεις έπρεπε να κοινοποιηθούν στους αξιολογούμενους το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Υπάρχουν όμως ακόμη τμήματα στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί σε κανέναν υπάλληλο η αξιολόγησή του, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι σε περιπτώσεις που η αξιολόγηση δόθηκε μετά τις 15 Φεβρουαρίου, οι προϊστάμενοι πρότειναν στους αξιολογούμενους να σημειώσουν ως ημερομηνία παραλαβής τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να μη φαίνεται ότι ενήργησαν εκτός του κανονιστικού πλαισίου.

Οι επηρεαζόμενοι τονίζουν την ανάγκη να να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τονίζοντας πως θα ήταν ιδανικό να θεωρηθεί ότι η αξιολόγηση για το 2023 γίνεται πάνω σε δοκιμαστική βάση, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις. Προειδοποιούν πως υπάρχει ο κίνδυνος οι προαγωγές που θα γίνουν το 2024 να αποτελέσουν αντικείμενο μαζικών προσφυγών και να ακυρωθούν αργότερα από τα δικαστήρια. Τις επόμενες εβδομάδες το θέμα θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που ανησυχεί για τα προβλήματα που δημιουργούνται, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει πρόθεση να προωθήσει αλλαγές του νέου συστήματος.