Μπορεί χθες η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, υπό τη νέα της σύνθεση, να απέρριψε αίτημα αποτυχόντα προσφοροδότη για έκδοση προσωρινών απαγορευτικών μέτρων, ώστε να εμποδιστεί η ΑΗΚ να υπογράψει συμβόλαιο με τη Cyta για την προμήθεια 400,000 έξυπνων μετρητών, ωστόσο η περιπέτεια ενδεχομένως να μην τελειώνει εδώ.

Στην ΑΗΚ και τη Cyta πληροφορούμαστε ότι επικρατεί αγωνία για το ενδεχόμενο άλλος αποτυχόντας προσφοροδότης να καταθέσει τις επόμενες μέρες προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Ηλεκτρισμού να κατακυρώσει, έναντι σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές στη Αρχή Τηλεπικοινωνιών.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκ του νόμου προθεσμία για κατάθεση προσφυγής λήγει την Τετάρτη. Μόνο εάν η προθεσμία λήξει χωρίς άλλη προσφυγή θα μπορέσουν οι δύο ημικρατικοί οργανισμοί να προχωρήσουν στις τελικές διαδικασίες για υπογραφή συμβολαίου μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο προσφοροδότες που απορρίφθηκαν είχαν καταθέσει στην ΑΗΚ φθηνότερες προτάσεις από εκείνην της Cyta, η οποία όμως κρίθηκε καταλληλότερη από την αναθέτουσα αρχή.

Λόγω πίεσης χρόνου

Η χθεσινή απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών δεν αφορά την ουσία της προσφυγής, καθώς αυτή δεν εξετάστηκε. Αυτό που αποφάσισε η Αναθεωρητική ήταν να μην εγκρίνει το πάγωμα της διαδικασίας για υπογραφή συμβολαίου με τον επιτυχόντα προσφοροδότη μέχρι την εξέταση της ουσίας της προσφυγής.

Η εταιρεία που κατέθεσε την προσφυγή είχε υποστηρίξει πως η χορήγηση προσωρινών μέτρων είναι επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της νομιμότητας της προσβαλλόμενης απόφασης (κατακύρωση του διαγωνισμού στη Cyta) και να αποφευχθεί όχι μόνο ο κίνδυνος υλοποίησης μιας απόφασης που πιθανόν να κριθεί παράνομη αλλά και η υπογραφή μιας σύμβασης η οποία ενδεχομένως να είναι παράνομη ως ultra vires της Cyta και κατά συνέπεια άκυρη. Μεταξύ των θέσεων της εταιρείας ήταν ότι η Cyta δεν μπορεί εκ του νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία της να αναλάβει το έργο των έξυπνων μετρητών, καθώς αυτό, όπως υποστηρίχθηκε, δεν εμπίπτει στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Η Αναθεωρητική Αρχή απέρριψε το αίτημα και συμφώνησε με τη θέση της ΑΗΚ ότι πρόκειται περί μεγάλου έργου με επωφελείς συνέπειες για το κοινό, το οποίο από το 2021, που ξεκίνησαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τους πιο πάνω μετρητές, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί. «Από τα γεγονότα ενώπιον μας δεν βρίσκουμε υπεύθυνη την Αναθέτουσα Αρχή για την καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού. (…) Είναι κατάληξη μας», προσθέτει η Αναθεωρητική, «ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης καθιστά ορατό το ενδεχόμενο σοβαρότατων επιπτώσεων, τόσο για την Κύπρο, όσο και για τους καταναλωτές της ΑΗΚ, με την απώλεια της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν αφορά σε ευτελές ποσό (σ.σ. περίπου 30 εκατ. ευρώ), και ίσως και άλλων κονδυλίων. Ήδη δόθηκε παράταση μια φορά ενόψει των προσφυγών που καταχωρήθηκαν προηγουμένως, αλλά τίποτε δεν εγγυάται την εξασφάλιση νέας παράτασης».

Όπως αποδέχθηκε η Αναθεωρητική, η σημασία του έργου είναι μεγάλη: «Οι έξυπνοι μετρητές θα παρέχουν άμεση πληροφόρηση στο καταναλωτικό κοινό σ’ ότι αφορά την ηλεκτρική κατανάλωση, ώστε να του δίνεται η ευκαιρία να διαχειρίζεται τα φορτία του. Επιπλέον, η εξοικονόμηση ενέργειας θα συνεισφέρει στη μείωση του προστίμου που καταβάλλει το κράτος ετησίως για την εκπομπή ρύπων. Θα μειώσει επίσης σε σημαντικό βαθμό τις λειτουργικές δαπάνες της ΑΗΚ, μετακυλώντας τις εξοικονομήσεις στους καταναλωτές, υπό την μορφή μειωμένων τιμολογίων».