Ως ενιαίο μέτωπο θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στη Βουλή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα ζητήσουν την προσωρινή αναστολή του νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού και παράλληλα θα απαιτήσουν να αναθεωρηθεί, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται κατά την εφαρμογή του.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα συζητήσουν τα προβλήματα στο νέο σύστημα αξιολογήσεων και θα καλέσουν το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθώσεις, καθώς λόγω των χαμηλών βαθμολογιών που αποδόθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο Δημόσιο. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τμήματα υπολειτουργούν λόγω των προστριβών που υπάρχουν μεταξύ των εργαζομένων, δηλαδή των αξιολογητών και των αξιολογούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ζητήσουν όπως οι φετινές αξιολογήσεις θεωρηθούν ότι έγιναν πιλοτικά. Επίσης, θα απαιτήσουν τα αποτελέσματα των φετινών αξιολογήσεων να μην αξιοποιηθούν για σκοπούς προαγωγής και να ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις μέχρι το 2022.

Ουσιαστικά, θα ληφθούν υπόψη οι ισοπεδωτικές βαθμολογίες με το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι κρίθηκαν εξαίρετοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ΠΑΣΥΔΥ θα απαιτήσει όπως η φετινή χρονιά θεωρηθεί δοκιμαστική περιόδος, με στόχο την καλύτερη δυνατή εμπέδωση και αφομοίωσή του από αξιολογητές και αξιολογούμενους. Θα αναφερθούν και στις καταγγελίες των εργαζομένων για άδικα χαμηλές βαθμολογίες, για παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης στους ενδιαφερόμενους των αξιολογήσεων, καθώς για τις αδυναμίες διασφάλισης ενιαίου μέτρου κρίσης για τους αξιολογούμενους στα διάφορα τμήματα/υπηρεσίες στο κέντρο και τις επαρχίες.

Θα αναφερθούν ακόμα σε οδηγίες προϊσταμένων που δόθηκαν εσφαλμένα, έτσι ώστε η βαθμολογία των αξιολογητών να περιορίζεται σε συγκεκριμένο εύρος στην αριθμητική κλίμακα 1-10. Από την πλευρά της η Ισότητα θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για διόρθωση των λαθών. Συγκεκριμένα θα απαιτήσει την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης μέχρι την πλήρη επαναξιολόγηση και αναθεώρησή του. Επίσης θα προτείνουν όπως η φετινή διαδικασία να θεωρηθεί ως δοκιμαστική και τα αποτελέσματά της να μην αξιοποιηθούν για σκοπούς προαγωγής ή άλλες συνέπειες για τους υπαλλήλους και να ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις μέχρι το 2022. Επιπρόσθετα, θα απαιτήσει τον επανασχεδιασμό του συστήματος αξιολόγησης με γνώμονα την αντιμετώπιση  των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η συνέπεια, η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Παράλληλα, η Ισότητα θα ζητήσει την έγκαιρη εκπαίδευση των αξιολογητών και των αξιολογούμενων, τον καθορισμό εξειδικευμένων κριτηρίων ανά θέση, μετρήσιμων στόχων, την αυστηρή εφαρμογή της προβλεπόμενης κλίμακας και μεθοδολογίας χωρίς αυθαίρετες αποκλίσεις, και την παροχή πρόσφορων διόδων ελέγχου και αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων χωρίς τον κίνδυνο αντιποίνων. Θα απαιτήσει τη διερεύνηση όλων των καταγγελλόμενων ατασθαλιών και αυθαιρεσιών και την πειθαρχική ή/και ποινική δίωξη των υπαιτίων όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις του νόμου και εγκυκλίων.

Εκ μέρους της ΑΣΔΗΚ, θα αναφερθεί πως το νέο σύστημα αξιολόγησης πάσχει και θα υποστηριχθεί πως αριθμός Επιτροπών Αξιολογήσεων αξιολόγησαν τους υφιστάμενους τους κινούμενοι εντός συγκεκριμένου δοτού πλαισίου βαθμολογίας, με αποτέλεσμα αριθμός υπαλλήλων να συγκεντρώνει μέτρια βαθμολογία. Επιπρόσθετα, θα αναφερθεί πως οι αξιολογήσεις που έγιναν έχουν μολύνει και ακυρώσει το νέο σύστημα αξιολόγησης πριν καλά καλά εφαρμοστεί, τονίζοντας πως από την ισοπέδωση των αρίστων πέρασαν στην ισοπέδωση των μετρίων.