Πέραν της αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος και των φορολογικών κλιμάκων, η ΠΑΣΥΔΥ προτείνει να εφαρμοστεί νέο μοντέλο φορολόγησης, το οποίο θα υπολογίζει τη φορολογία του εισοδήματος στη βάση του μεικτού οικογενειακού εισοδήματος αλλά και της σύνθεσης της οικογένειας, δηλαδή τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων, κλπ. Η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου προσαρμοσμένο στα οικογενειακά εισοδήματα και στη σύνθεση της οικογένειας είχε τεθεί στον δημόσιο διάλογο και στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας το 2023 για τις προεδρικές εκλογές.

Ήδη η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων έχει καταθέσει τις θέσεις της στον διάλογο που διεξάγεται για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με αίτημα αυτές να συμπεριληφθούν στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, σε συσχετισμό με τη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθωρισμός.

Η ΠΑΣΥΔΥ, επικαλούμενη τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, υποστηρίζει πως από την 01.01.2008 έως 31.12.2023 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 20,34%, ενώ οι τρέχουσες ενδείξεις και εκτιμήσεις είναι ότι φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια ο δείκτης θα κυμανθεί με ρυθμό αύξησης πέραν του 2.5%. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2008. Όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥΔΥ σε υπόμνημα που έχει προωθήσει στον διευθυντή του έργου «Ολοκληρωμένος Φορολογικός Μετασχηματισμός», το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει επέλθει πλέον ο χρόνος ώστε το θέμα να τύχει άμεσης αντιμετώπισης και να δοθούν οι ανάλογες φοροελαφρύνσεις στους φορολογούμενους εργαζομένους, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν δυσβάστακτα βάρη, ενώ η φοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και η παραοικονομία συνεχίζουν να ακμάζουν.

Στις €24 χιλ. το αφορολόγητο

Η ΠΑΣΥΔΥ εισηγείται όπως θεσμοθετηθεί η αυτόματη αναθεώρηση των κλιμάκων, με βάση τον πληθωρισμό ανά τετραετία. Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, οι φορολογικές κλίμακες πρέπει να αναπροσαρμοστούν ως εξής:

◗ Αύξηση του αφορολογήτου εισοδήματος στις €24 χιλ., από €19.5 χιλ. που είναι σήμερα.

◗ Για εισοδήματα μέχρι €34 χιλ. η φορολογία να είναι 20%. Σήμερα 20% φόρος επιβάλλεται για εισοδήματα από €19.501 μέχρι €28 χιλ.

◗ Εισοδήματα μέχρι €44 χιλ. να φορολογούνται με 25%. Σήμερα εισοδήματα από €28.001 μέχρι €36.300 φορολογούνται με 25%.

◗ Για εισοδήματα πέραν των €44 χιλ. γίνεται εισήγηση όπως φορολογούνται με 30%. Σήμερα με 30% φορολογούνται τα εισοδήματα από €36.301 μέχρι €60 χιλ.

Εξάλλου η ΠΑΣΥΔΥ, ζητά να καταργηθεί η κατηγορία της φορολόγησης του 35%, καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτή είχε εισαχθεί το 2011 ως μνημονιακό μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εισοδήματα από €60.001 και άνω φορολογούνται με 35%. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται και η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος. Ωστόσο, από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου το κράτος θα απωλέσει κάποια εισοδήματα, με αποτέλεσμα να εξετάζονται τρόποι για εξισορρόπηση των εισοδημάτων.

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Παράλληλα, η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί τη λήψη μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας, τονίζοντας πως είναι μόνο τριψήφιος ο αριθμός των αυτοτελώς εργαζομένων που δηλώνουν εισοδήματα πέραν του αφορολόγητου ορίου. Επιπρόσθετα, προτείνει  επαναφορά του ποσοστού επιβολής αμυντικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων στο 10% που ίσχυε το 2011, από το 30% που ανήλθε τα τελευταία χρόνια.

Επιπρόσθετα, ζητά την αυτόματη αναθεώρηση, με βάση τον πληθωρισμό ανά τετραετία, των εισοδηματικών κριτηρίων για καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, όπως π.χ. το επίδομα τέκνου και το επίδομα φοιτητικής χορηγίας.

Τέλος, εισηγείται την απαλλαγή από τον Φόρο Εισοδήματος των οποιωνδήποτε συμπληρωματικών πληρωμών που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.