Την ώρα που η Κυβέρνηση προχωρεί τις διαδικασίες για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο ΔΗΣΥ ετοίμασε και καταθέτει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου -την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές άλλων κομμάτων- για να πληρώνουν λιγότερο φόρο οι οικογένειες μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, αυτό θα επιχειρηθεί μέσω συγκεκριμένης φόρμουλας, η οποία θεωρείται από τον ΔΗΣΥ στοχεύμενη και επικεντρώνεται στις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, έτσι ώστε να απολαμβάνουν αφορολόγητα οφέλη. Βάσει της πρότασης δεν θα επωφελούνται φορολογούμενοι με εισοδήματα πέραν των €60 χιλ.

Η πρόταση νόμου, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλάς, Σάβια Ορφανίδου και Μάριος Μαυρίδης και συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης και του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, θα κατατεθεί στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με στόχο να συζητηθεί τάχιστα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις να βάλουν την υπογραφή τους και βουλευτές από άλλα κόμματα, έτσι ώστε η πρόταση να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η φόρμουλα που προτείνεται προνοεί τον συνυπολογισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των συζύγων ή των συμβίων. Επιδιώκεται τροποποίηση του νόμου περί Φορολογίας του Εισοδήματος, ώστε να παραχωρείται το δικαίωμα σε συζύγους ή συμβίους, υπό προϋποθέσεις να επιλέγουν για κάθε φορολογικό έτος τη μεταφορά στον/στην σύζυγο/συμβίο του/της, του αχρησιμοποίητου αφορολόγητου εισοδήματος για σκοπούς του καταβληθέντος φόρου. Το αχρησιμοποίητο αφορολόγητο είναι το υπόλοιπο της διαφοράς μεταξύ του αφορολόγητου εισοδήματος και του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει ο φορολογούμενος κατά το φορολογικό έτος για το οποίο ζητείται η μεταφορά.

Συγκεκριμένα,το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον εγκριθεί η πρόταση,το φορολογικό έτος 2024 και μετά, έτσι ώστε να προστίθεται το αδιάθετο φορολογητέο εισόδημα του ενός συζύγου στο αφορολόγητο του άλλου συζύγου/ συμβίου. Για παράδειγμα, εάν η/ο σύζυγος έχει φορολογητέο εισόδημα €10 χιλ.και ο /η σύζυγος έχει ετήσια εισοδήματα €40 χιλ. τον χρόνο, με το σημερινό φορολογικό σύστημα το ύψος της φορολογίας που πρέπει να καταβάλει ο δεύτερος θα είναι €4.885. Με τη νέα φόρμουλα που προτείνεται, οι €10 χιλ. θα προστεθούν στις €40 χιλ., ενώ η φορολογία που θα καλείται να πληρώσει η συγκεκριμένη οικογένεια θα είναι της τάξης των €2.935.

Σήμερα, εάν οι δύο σύζυγοι έχουν φορολογητέα εισοδήματα €25 χιλ. έκαστος, πληρώνει φορολογία €1,100 ο καθένας, δηλαδή συνολικό φόρο €2.200 και με την πρόταση του ΔΗΣΥ η φορολογία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό της φορολογίας που θα καλείται να καταβάλει κάθε χρόνο η οικογένεια μετά τη μεταφορά που θα γίνεται,θα υπολογίζεται στην κλιμακωτή βάση που υπάρχει σήμερα. Το δικαίωμα μεταφοράς του αχρησιμοποίητου αφορολόγητου εισοδήματος για σκοπούς υπολογισμού του καταβλητέου φόρου μπορεί να ασκηθεί στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα του/της συζύγου/συμβίου που επωφελείται της μεταφοράς δεν υπερβαίνει τις €60 χιλ. κατά το φορολογικό έτος.