Η απουσία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί φέτος και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απορρίπτεται.

Η εξέλιξη, όμως, αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς χρόνο με τον χρόνο, και ιδιαίτερα από το 2022 έως το 2023, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξήθηκε πάρα πολύ και συνεχίζει να αυξάνεται, χωρίς να αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού, κυρίως στις περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Αυτό υποχρεώνει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ Δίκτυα) να απορρίπτουν σημαντικά φορτία πράσινης παραγωγής, αφού είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ανά πάσα στιγμή στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ενέργεια που παράγεται από τις συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ, οι οποίες λόγω της σταθερής και πλήρως προβλέψιμης παραγωγής τους διασφαλίζουν σταθερότητα και ασφάλεια στο σύστημα, σε αντίθεση με το ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Επιβεβαιώνεται πως η έκδοση αδειών από τις αρμόδιες Αρχές για όλο και περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα, χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται πρόνοια από το κράτος αλλά και από τους ίδιους τους (ιδιώτες) παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρισμού για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, οδηγεί σε καθήλωση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παρότι αυξάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οδηγεί επίσης σε σημαντικές απώλειες εσόδων από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στις ΑΠΕ. Αν στις επενδύσεις αυτές προσθέτονταν και επενδύσεις στην αποθήκευση, οι απώλειες θα ήταν σημαντικά μικρότερες για παραγωγούς και προμηθευτές. Από την άλλη, η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, λόγω του υψηλού κεφαλαιουχικού κόστους, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις ανά κιλοβατώρα προς τους καταναλωτές.

Παρ’ ότι η ΡΑΕΚ έχει ήδη εκδώσει άδειες για αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης ισχύος μέχρι 100 μεγαβάτ και άλλες άδειες για 90 μεγαβάτ υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης που θα λειτουργούν προς υποστήριξη υφιστάμενων φωτοβολταϊκών πάρκων (για να αποθηκεύεται η ενέργεια που σήμερα απορρίπτεται), δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής επενδύσεις από τους ιδιώτες παραγωγούς, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν το σχέδιο κρατικής χορηγίας για τις μπαταρίες, μέσω του οποίου αναμένεται να δαπανηθεί ποσό 40 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, της ΕΕ.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό είναι αρκετά πιθανό να εξαγγελθεί μέσα στον Απρίλιο. Προφανώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια για να εγκριθούν οι αιτήσεις και να υλοποιηθούν οι άδειες που έχουν εκδοθεί, συνεπώς το πρόβλημα της απόρριψης πράσινης ενέργειας λόγω χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος σε κάποιες περιόδους θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί. Η παράταση του προβλήματος των περικοπών πράσινης ενέργειας προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση μεγάλων εμπορικών καταναλωτών που είναι συμβεβλημένοι με επιχειρηματίες εντός της Μεταβατικής Ρύθμισης Ηλεκτρισμού, καθώς δεν απομένει επαρκής ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν βάσει των διμερών συμβολαίων.

Ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς είχε δημοσιεύσει πρόβλεψη για το 2024, η οποία ανέβαζε το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ελεγχόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα (δεν υπολογίζονται τα οικιακά net metering) που θα απορριφθεί συνολικά μέσα στο έτος στο 28%.

Από τα στοιχεία των αποκοπών ενέργειας μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 φαίνεται ήδη πως οι αποκοπές θα είναι σημαντικά περισσότερες φέτος σε σχέση με πέρσι, χωρίς καν να υπάρχουν στοιχεία για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που συνήθως είναι οι μήνες εντός των οποίων παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες για περικοπές.

Για παράδειγμα, στις 28/2/24 οι αποκοπές ενέργειας από φωτοβολταϊκά άγγιξαν το 63%, ενώ στις 27/2 οι περικοπές ήταν 67% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ. Στις 25/2 ήταν 75%. Τις πλείστες μέρες του Φεβρουαρίου οι περικοπές πράσινης ενέργειας ήταν σε ποσοστά πάνω ή πολύ πάνω από 25%, ενώ μόνο σε ελάχιστες μέρες το ποσοστό περικοπών ήταν μονοψήφιο.

Ακόμα χειρότερες αναμένεται να είναι οι μετρήσεις των περικοπών για τον Μάρτιο, οι οποίες θα γίνουν γνωστές αρχές Απριλίου.

Τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς, η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν 638 μεγαβάτ, σχεδόν 200 μεγαβάτ περισσότερα απ’ όσα ήταν εγκατεστημένα τον Ιανουάριο του 2023!