To παγκόσμιο εργασιακό περιβάλλον υπέστη μια πρωτοφανή αλλαγή με την έλευση της πανδημίας COVID-19. Με το άνοιγμα νέων οριζόντων στη δυναμική της εργασίας, οι λογιστικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν τροποποιήσει γρήγορα τα μοντέλα εργασίας τους, συνδυάζοντας την παραδοσιακή εργασία στο γραφείο με ευέλικτες επιλογές εργασίας εξ αποστάσεως.

Αυτή η μετάβαση έχει όχι μόνο αναδιαμορφώσει τον τρόπο που οι επαγγελματίες προσεγγίζουν τα καθημερινά τους καθήκοντα, αλλά έχει θέσει και ερωτήματα για την επίδρασή της στη συνολική απόδοση. Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, την ευημερία των υπαλλήλων και την ικανοποίηση των πελατών, η μετάβαση στην υβριδική εργασία έχει γίνει στρατηγική υποχρέωση.

Η υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας στις λογιστικές εταιρείες δεν ήταν απλά μια αντίδραση σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά μια αναγκαία εξέλιξη για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών. Οι συνηθισμένες ώρες γραφείου, 9 έως 5, δίνουν πλέον τη θέση τους σε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, καθώς οι λογιστικές εταιρείες στην Κύπρο αναγνωρίζουν τη σημασία της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εργατικού τους δυναμικού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η KPMG Κύπρου, που εφαρμόζει μια ευέλικτη πολιτική εργασίας, που επιτρέπει στο προσωπικό της να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ γραφείου και εργασίας εξ αποστάσεως μέχρι και δύο ημέρες την εβδομάδα. Αυτή η έμφαση στην ισορροπία μεταξύ εργασίας στο χώρο εργασίας ή σε άλλο χώρο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης από την εργασία.

Οι λογιστικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε τεχνολογίες που διευκολύνουν και ενισχύουν την επικοινωνία και συνεργασία, επιτρέποντας στο προσωπικό να εργάζεται αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως της φυσικής του τοποθεσίας. Η συνεργασία μεταξύ της KPMG και της Microsoft ξεχωρίζει ως κορυφαίο παράδειγμα στον κλάδο, με δέσμευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό το τεχνολογικό άλμα επιτρέπει στην εταιρία να έχει πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα με ασφάλεια από οποιαδήποτε τοποθεσία, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα σε μια εποχή όπου η απομακρυσμένη εργασία είναι ο “νέος κανόνας”.

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι, υλοποιούν προγράμματα ευεξίας για την υποστήριξη των εργαζομένων τους. Οι ευέλικτες επιλογές προγραμματισμού συμβάλλουν περαιτέρω στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύοντας τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των εργαζομένων.

Ενώ τα οφέλη της υβριδικής εργασίας είναι προφανή, έρχεται με τις δικές της προκλήσεις. Υπάρχει μια ανησυχία ως προς την διατήρηση μιας συνολικής εταιρικής κουλτούρας και η προώθηση της ομαδικής συνεργασίας. Οι παραδοσιακές συζητήσεις και οι αυθόρμητες συναντήσεις που συμβαίνουν σε προσωπικό επίπεδο στον χώρο εργασίας είναι δύσκολο να αντιγραφούν σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Οι λογιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το ερώτημα πώς να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι παραμένουν συνδεδεμένοι, αρθρωμένοι και αισθάνονται ότι ανήκουν στον οργανισμό. Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη για ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Με το προσωπικό να εργάζεται από διάφορες τοποθεσίες, ο κίνδυνος διαρροής δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται. Οι λογιστικές εταιρείες, που έχουν εμπιστευθεί ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες, πρέπει να επενδύσουν σε προηγμένα πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των δεδομένων των πελατών και τη διατήρηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς.

Η ευελιξία της απομακρυσμένης εργασίας μπορεί να θολώσει τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οδηγώντας σε δυνητική εξουθένωση. Οι λογιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση με την εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την ευημερία, όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας και προγράμματα υποστήριξης ψυχικής υγείας. Η μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει προσφέρει θετικά αποτελέσματα για πολλές εταιρείες. Ένα από τα πιο εμφανή αποτελέσματα είναι η αυξημένη ικανοποίηση και διατήρηση των εργαζομένων. Η ευελιξία να επιλέγει κάποιος πού και πότε να εργαστεί είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο να μπορεί μια εταιρία να προσελκύει και να κρατάει κορυφαία ταλέντα.

Η χρήση προηγμένης τεχνολογίας έχει βελτιστοποιήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία, τόσο εντός της εταιρείας όσο και με τους πελάτες. Οι τηλεδιασκέψεις και η ασφαλής κοινοποίηση εγγράφων έχουν γίνει ο κανόνας, επιτρέποντας την άμεση συνεργασία και γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες του πελάτη. Αυτή η αυξημένη αποτελεσματικότητα έχει μεταφραστεί σε βελτιωμένη ικανοποίηση του πελάτη.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του νέου εργασιακού κόσμου. Οι λογιστικές εταιρίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υβριδική εργασία και την τροποποίηση του εργασιακού χώρου. Όμως, για πολλές εταιρείες το ερώτημα παραμένει: Πώς και σε ποιο βαθμό πρέπει να εισαχθεί ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον;

Principal, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, KPMG Κύπρου