Έξι προτεραιότητες πολιτικής θέτει τον κλιμάκιο του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Κύπρο. Συναντήθηκε με τις κυπριακές αρχές στις 19–29 Μαρτίου 2024 για να συζητήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, τις προοπτικές και τους κινδύνους και τις προτεραιότητες πολιτικής, τονίζοντας ότι οι προσωρινές φορολογικές απαλλαγές θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.  Στο τέλος της επίσκεψης, ο Alex Pienkowski, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υποστηριζόμενη από ισχυρές πολιτικές, η Κύπρος ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και έχει αποδειχθεί ευρέως ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς. Η ανάπτυξη είναι πάνω από τις περισσότερες χώρες και ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές, μειώνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος.

Οι βασικές προτεραιότητες πολιτικής είναι:

• Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου το χρέος πέσει άνετα κάτω από το 60 τοις εκατό του ΑΕΠ.

• Οι αρχές θα πρέπει να αντισταθούν στην πρόσθετη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών του δημόσιου τομέα και να αποφύγουν την περαιτέρω επέκταση των κακώς στοχευμένων μειώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

• Ο χρηματοπιστωτικός τομέας φαίνεται ανθεκτικός, αλλά απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, συμπεριλαμβανομένου του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

•Μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις, το πλαίσιο αποκλεισμού θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργεί χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

• Απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα και την εκπαίδευση για να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

• Απαιτούνται πρόσθετες πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής του κλίματος για την επίτευξη των στόχων εκπομπών και τη μείωση των κλιματικών κινδύνων.

Οι αρχές σημειώνει το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να αντισταθούν σε τυχόν περαιτέρω επεκτάσεις ή επεκτάσεις σε κακώς στοχευμένες απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Ομοίως, θα πρέπει να επιτραπεί η λήξη της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και της αναστολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έχει προγραμματιστεί. Οι τράπεζες σημειώνει είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και παραμένουν ανθεκτικές στα stress tests. Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί, υποστηριζόμενη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης της πρόσφατης αύξησης των επαναδιαπραγματεύσεων για τα δάνεια.

Το μεγάλο απόθεμα κληρονομημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων. Η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκτηση των εξασφαλίσεων εμποδίζει τη χορήγηση νέων δανείων. Ως εκ τούτου, η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων —που υποστηρίζεται από μέτρα όπως το καθεστώς υποθήκης προς ενοικίαση— παραμένει βασική προτεραιότητα.