Πολύ υψηλό θεωρεί η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου το ποσοστό συμμόρφωσης των εταιρειών στην Κύπρο με την υποχρέωση εκ του νόμου να ενημερώσουν το ειδικό Μητρώο με τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων (ιδιοκτητών) τους. Η προθεσμία καταχώρησης των ονομάτων στο Μητρώο χωρίς πρόστιμο έληξε στις 31 Μαρτίου και από 1η Απριλίου οι εταιρείες που δεν συμμορφώθηκαν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμο, το οποίο αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Μιλώντας πριν από λίγο στο Πρωινό Δρομολόγιο, η Έφορος Εταιρειών είπε πως μέχρι τις 31 Μαρτίου 165,000 εταιρείες, από σύνολο 210,800 εγγεγραμμένων εταιρειών, συμμορφώθηκαν και καταχώρησαν τα ονόματα των πραγματικών δικαιούχων τους. Περίπου 50,000 εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί, αλλά μεγάλο ποσοστό από αυτές είναι σε διαδικασία διαγραφής. Άλλες 6,500 εταιρείες είχαν ζητήσει εμπρόθεσμα τη διαγραφή τους και δεν θα επιβαρυνθούν με τη χρηματική ποινή.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά εταιρεία που μέχρι τις 31/3 δεν συμμορφώθηκαν. Επιβάλλεται επίσης ποσό 100 ευρώ για κάθε μέρα που συνεχίζεται η μη συμμόρφωση. Το συνολικό πρόστιμο για εταιρείες ή αξιωματούχους τους μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 20,000 ευρώ.