Μπορεί η Κυβέρνηση να συμφωνεί με την πρόταση νόμου των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ) για αλλαγές στο νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κρατική μηχανή, ωστόσο μέχρι στιγμής η ρύθμιση δεν φαίνεται να αποκτά την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Και αυτό γιατί οι ψήφοι των16 βουλευτών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση δεν είναι αρκετοί για να εγκριθεί η πρόταση νόμου και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες. Ίσως καθοριστικός να είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο ΔΗΣΥ. Όπως μας λέχθηκε από τον Συναγερμό, κανονικά η Κυβέρνηση, εφόσον θεωρεί ότι υπήρξαν λανθασμένες και κακές πρακτικές στην αξιολόγηση, θα έπρεπε να καταθέσει η ίδια νομοσχέδιο.

Μας αναφέρθηκε, επίσης, πως θα αναμένουν τις θέσεις και τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Υπηρεσίας και Προσωπικού, της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ, παρόλο που αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στο Δημόσιο από τις αξιολογήσεις, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να στηρίξει την πρόταση νόμου, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις θέσεις της κυβερνητικής πλευράς.
Περαιτέρω επεξηγήσεις επί της πρότασης θα ζητήσουν ΕΛΑΜ και Οικολόγοι, προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Εκείνο που προβληματίζει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα είναι κατά πόσο με την πρόταση νόμου δημιουργούνται τετελεσμένα, προσδοκίες και νομικά ζητήματα σε σχέση με τους εργαζόμενους οι οποίοι έλαβαν ψηλές βαθμολογίες κατά την αξιολόγηση. Επιπρόσθετα, ανησυχούν εάν η συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων, σε περίπτωση που αλλάξει ο νόμος, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Τη Δευτέρα θα αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση της πρότασης νόμου, με την οποία αναθεωρείται η βαρύτητα που θα έχουν τα τέσσερα κριτήρια επιλογής για προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσίας κατά το 2024 και το 2025, ενώ από το 2026 θα επανέλθουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση. Φέτος η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες αντί 45 που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και προσόντα.

Το 2025, η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα. Το 2026 θα επανέλθει το σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα.