Στην υιοθέτηση του κειμένου που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στην στελέχωση της αγοράς εργασίας κατέληξαν πριν από λίγο οι κοινωνικοί εταίροι.

Η συμφωνία κλείδωσε σε νέα συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας με τους επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στο Υπουργείο Εργασίας η οποία, όπως πληροφορούμαστε, ήταν στην ουσία προφορική χωρίς να πέφτουν υπογραφές στο κείμενο.

Εντούτοις συμφωνήθηκε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα συμβουλευτική τεχνική επιτροπή για το θέμα των ξένων εργαζομένων που προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας – η συμφωνία πλέον – που υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές, υπό την προεδρία του Υπουργού Εργασίας.

Συνοπτικά, όπως γράψαμε ξανά, το κείμενο συμφωνίας γύρω από το θέμα των ξένων εργαζομένων που προκάλεσε αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα προβλέπει τα εξής:  

⦁ Την αναβάθμιση της επιτροπής παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, μέσω της σύστασης νέας συμβουλευτικής επιτροπής η οποία θα ενημερώνεται για όλα τα αιτήματα για άδειες ξένου προσωπικού.

⦁ Τη βελτίωση του πλαισίου συνθηκών διαβίωση των ξένων εργαζομένων με τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, προτύπων κατάλληλης στέγασής τους. Με το θέμα να διασυνδέεται και με την αύξηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό – των ξένων εργαζομένων – για την παροχή δωρεάν στέγασης, που σήμερα ανέρχεται στο 10% βάσει της υφιστάμενης στρατηγικής λόγω και της αύξησης των ενοικίων.

⦁ Στη συνέχιση του διαλόγου για επικαιροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.

Σημαντική εξέλιξη, λέει ο Υπουργός

Μιλώντας πριν από λίγο ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. «Επιθυμώ να ευχαριστήσω τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων που επιδεικνύουν ξανά τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά, καταφέρνοντας να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές συμφωνίες για σύνθετα και δύσκολα ζητήματα. Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία των μεγάλων εξωτερικών προκλήσεων που επηρεάζουν την αγορά εργασίας της χώρας μας, η εσωτερική ομαλότητα που βασίζεται στη συνεργασία και την ενότητα αποτελεί μια αναγκαιότητα, στην οποία όλοι ανταποκρινόμαστε με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Γιάννης Παναγιώτου ο οποίος αναφέρθηκε και στα σημεία του μνημονίου συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες.