Σε συμφωνία για την επαρκή στελέχωση της αγοράς εργασίας και για την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες αναμένεται να καταλήξουν την ερχόμενη Δευτέρα οι κοινωνικοί εταίροι, στη βάση και του σχετικού πλαισίου – πρότασης που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Για το θέμα υπήρχαν ήδη συγκλίσεις, όπως γράψαμε ξανά, και εκκρεμούσε η αποδοχή της πρότασης του κ. Παναγιώτου από την ΟΕΒ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και μια αποδεκτή βάση για περαιτέρω διάλογο γύρω από το θέμα.

Η συναίνεση της ΟΕΒ δόθηκε εδώ και κάποιες μέρες από την εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας και μετά από συνεννοήσεις προγραμματίστηκε νέα συνάντηση του Γιάννη Παναγιώτου με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να επισημοποιηθεί η ενεργοποίηση της συμφωνίας.

Συμφωνία η οποια στην ουσία αφορά στην έναρξη διαλόγου για αλλαγές στην στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες αλλά και σε αναβάθμιση της παρακολούθησης της υφιστάμενης στρατηγικής με την ενεργότερη εμπλοκή και πληρέστερη ενημέρωση των κοινωνικών εταίρων για τα αιτήματα που αφορούν την παραχώρηση αδειών για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, η συμφωνία για το θέμα, που εδώ και ένα χρόνο προκαλούσε εντάσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς η υφιστάμενη στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν συμφωνημένη, δεν αποκλείεται να είναι προφορική, χωρίς να υπογραφεί τελικά οποιοδήποτε πλαίσιο, με δέσμευση όμως όλων των πλευρών για διάλογο επί του θέματος.

Όπως γράψαμε ξανά, το πλαίσιο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας για συμφωνία αφορά τρία σημεία και συγκεκριμένα στην αναβάθμιση της επιτροπής παρακολούθησης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, η οποία θα ενημερώνεται για όλα τα αιτήματα για άδειες ξένου προσωπικού σε πραγματικό χρόνο της οποίας θα προεδρεύει εκτός απροόπτου ο ίδιος ο υπουργός, στη βελτίωση του πλαισίου συνθηκών διαβίωση των ξένων εργαζομένων με τη διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, προτύπων κατάλληλης στέγασής τους ζήτημα που συνδέεται και με την αύξηση της αποκοπής από τον μισθό των ξένων εργαζομένων που σήμερα ανέρχεται στο 10% για σκοπούς στέγασης και τέλος στη συνέχιση του διαλόγου για επικαιροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.

Στη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Ο Γιάννης Παναγιώτου αναφέρθηκε δημοσίως σε διάφορα ΜΜΕ στην πρόθεση του να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για αυστηριοποίηση των ελέγχων όσον αφορά την αδήλωτη εργασία εντάσσοντας τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και στα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου η Κύπρος να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για οικονομικούς μετανάστες.

Ο ίδιος, μιλώντας πρόσφατα στο ΡΙΚ, ανέφερε πως διαπιστώνεται ότι ενδεχομένως και το 75% όσων αλλοδαπών νόμιμα βρίσκονται στην Κύπρο με το καθεστώς διεθνούς προστασίας – ως πρόσφυγες-  ή με το καθεστώς αιτητών διεθνούς προστασίας/αιτητών ασύλου να εργάζεται αδήλωτα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», πρόθεση των κοινωνικών εταίρων είναι, ακόμα κι εάν ο υπουργός δεν αναφερθεί στο θέμα, να το θίξουν για συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα.