Η τεράστια διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των τιμών που εμπορεύονται τα προϊόντα τους οι παραγωγοί σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής επιβεβαιώνεται πλέον και μέσα από το παρατηρητήριο τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων «e-κοφίνι», στο οποίο δημοσιεύονται τακτικά οι μέσες τιμές πώλησης των βασικών οπωροκηπευτικών προϊόντων ντόπιας παραγωγής, όπως καθορίζονται τόσο σε επίπεδο παραγωγών, όσο και στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας τις τιμολογιακές διαφορές.

Η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

Μεγάλη διακύμανση παρατηρείται σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε λογική τιμή, αλλά και σε αυτά που η τιμή τους εκτινάχθηκε, αφού φαίνεται ότι η διαδρομή από το χωράφι μέχρι τα σημεία πώλησης διπλασιάζει, ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάζει τις τιμές. Περαιτέρω, σε προϊόντα που φεύγουν σε υψηλή τιμή από τον παραγωγό, εντελώς αδικαιολόγητα επιβάλλεται καπέλο επιπλέον δύο ευρώ το κιλό μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή. 

Σε μια περίοδο όπου υπάρχει επάρκεια προϊόντων φαίνεται να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και κάποιοι λυμαίνονται την αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου, στις 2 Μαΐου 2024 ενώ οι παραγωγοί έδιναν τα αγγουράκια στους εμπόρους στα €0,67 ανά κιλό, αυτά πωλούνταν σε υπεραγορές προς €1,45 ανά κιλό, τιμή διπλάσια από του παραγωγού. Σχεδόν τριπλάσια από την τιμή πώλησης φεύγουν από το χωράφι κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κραμπί και πιπεριές.

Τιμή παραγωγού για τα κολοκυθάκια ήταν €0,65 και κατέληξαν στα €1,54 στα σημεία λιανικής πώλησης, κουνουπίδι από €0,45 πωλείτο στα €1,06, το κραμπί από €0,38 πωλείτο στα €0,94, ενώ οι πιπεριές από €0,90 πωλούνταν €2,16 ανά κιλό. Υπάρχουν βέβαια και φρούτα που η τιμή τους τριπλασιάζει όπως οι μπανάνες που από €0,50 που παίρνουν οι ντόπιοι παραγωγοί στην αγορά φθάνουν στα €1,35. Οι τιμές σε καρπούζι και πεπόνι διπλασιάζουν. Τιμή παραγωγού για καρπούζι είναι €0,87 και πωλείται στα €1,69, ενώ στο πεπόνι από €1,16 τιμή παραγωγού πωλείται στα €2,25.

Σε ότι αφορά τα προϊόντα που η λιανική τιμή τους είναι πέραν των €4,00 το κιλό, η τιμή παραγωγού είναι μέχρι και €2,00 χαμηλότερη. Τομάτες τσέρι από €1,95 πωλούνταν €4,75, φασολάκι από €2,57 πωλείτο στα €4,04, φασόλια ξεκούνια από €5,00 πωλούνταν στα€7,18 και φράουλες από €4,12 πωλούνταν προς €6,02 ανά κιλό.

Οι μέσες τιμές πώλησης σε επίπεδο παραγωγών κοινοποιούνται στο Τμήμα Γεωργίας από τις αναγνωρισμένες Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών φρούτων και λαχανικών, για τα βασικά προϊόντα τα οποία εμπορεύονται. Τα σημεία λιανικής πώλησης από τα οποία συγκεντρώνονται τιμές οπωροκηπευτικών περιλαμβάνουν αριθμό υπεραγορών που δραστηριοποιούνται σε παγκύπρια βάση.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημειώνει ότι το «e-κοφίνι» αναμένεται πως θα συμβάλει στην εξασφάλιση δικαιότερων συνθηκών για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εμπορίας φρούτων και λαχανικών, κλείνοντας την ψαλίδα τιμών παραγωγού και λιανικής πώλησης. Σκοπός του είναι αφενός να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις αναμενόμενες τιμές ντόπιων οπωροκηπευτικών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά, και αφετέρου, να παρέχει ενημέρωση και στους παραγωγούς, ενισχύοντας την προστασία των συμφερόντων τους σχετικά με τις τιμές στον πρωτογενή τομέα.