Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το θέμα της εργοδότησης ξένου εργατικού δυναμικού, ο υπουργός Εργασίας κοινοποίησε χθες και επισήμως στους κοινωνικούς εταίρους την πρόθεσή του για περαιτέρω αξιοποίηση των ξένων φοιτητών από τρίτες χώρες, για κάλυψη αναγκών στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, κοινοποιήθηκε χθες προσχέδιο διατάγματος για αλλαγές στο υφιστάμενο διάταγμα, όσον αφορά την απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες, που αποτελεί ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία, όπως αναφέραμε, εντείνεται εξαιτίας και των αποφάσεων που λήφθηκαν και που σχεδόν απαγορεύουν την αξιοποίηση των αιτητών ασύλου.

Οι εισηγήσεις του υπουργού Εργασίας δεν διαφέρουν από τα όσα ήδη συζητήθηκαν στον κοινωνικό διάλογο και που αφορούν στην αξιοποίηση των ξένων φοιτητών για κάλυψη κενών και στο λιανικό εμπόριο.

Τι αλλάζει για εργοδότηση

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο προσχέδιο του νέου διατάγματος προβλέπεται συγκεκριμένα η δυνατότητα εργοδότησης ξένων φοιτητών από τρίτες χώρες και στο λιανικό εμπόριο, δηλαδή σε υπεραγορές και σε άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντων. Βάσει του υφιστάμενου διατάγματος, οι ξένοι φοιτητές μπορούσαν να εργαστούν, υπό όρους, μόνο στο χονδρικό εμπόριο ως αχθοφόροι.

Με τη νέα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, θα μπορούν να εργάζονται και στο λιανικό εμπόριο ως πωλητές/πωλήτριες, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγείται σχετικός έλεγχος της αγοράς εργασίας (σ.σ. προφανώς για κάλυψη αναγκών από εγχώριο προσωπικό) αλλά και ως αχθοφόροι στο λιανικό εμπόριο.

Με το προτεινόμενο διάταγμα δεν αλλάζουν, όμως, οι ώρες που θα μπορεί κάποιος ξένος φοιτητής να εργάζεται στην Κύπρο, οι οποίες περιορίζονται, βάσει νομοθεσίας, σε μόλις 20 ώρες την εβδομάδα -εκτός διακοπών- ζήτημα για το οποίο υπάρχει πρόθεση για νομοθετικές αλλαγές.

Εντούτοις, με το διάταγμα που προώθησε χθες το Υπουργείο Εργασίας για διαβούλευση προτείνεται η αξιοποίηση των φοιτητών που βρίσκονταν στη χώρα, σε συγκεκριμένους τομείς, μέχρι και τον Μάρτιο φέτος.

Σήμερα, βάσει του ισχύοντος διατάγματος, δικαίωμα για απασχόληση και εργασία έστω για 20 ώρες την εβδομάδα έχουν μόνο όσοι φοιτητές βρίσκονταν στη χώρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2022!

Με τις εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας, όπως αυτές προτείνονται στο αναθεωρημένο διάταγμα για την απασχόληση φοιτητών τρίτων χωρών, προβλέπεται επίσης η απάλειψη αναφοράς «σε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας» όσον αφορά την αξιοποίηση ξένων φοιτητών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και η συγχώνευση του επισιτικού κλάδο με τον κλάδο/κατηγορία εστιατόρια και κέντρα αναψυχής για σκοπούς ομοιομορφίας.

Οι προτάσεις που προώθησε χθες το Υπουργείο Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και στη νέα σύσκεψη μεταξύ του Γιάννη Παναγιώτου και των εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, για τη γενικότερη στρατηγική απασχόλησης ξένων υπηκόων στη βάση πρόταση που έχει επίσης τεθεί ενώπιον των άμεσα εμπλεκομένων.