Για τις αλλαγές που επέρχονται στο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης, μιλά σε συνέντευξη του στο Insider που κυκλοφορεί σήμερα μαζί με τον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτό που ενδεχομένως θα επηρεαστεί και θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, είναι κάποια έργα υποδομής. «Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής των πρώτων υλών πιθανόν να προκύψει η ανάγκη επαναπροτεραιοποίησης και προσαρμογής των αναπτυξιακών έργων και υποδομών ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν με βάση τον προϋπολογισμό», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η κυβέρνηση θα εξαγγείλει νέα ανακουφιστικά μέτρα για άμβλυνση των συνεπειών του πληθωρισμού είπε πως ήδη μέχρι στιγμής τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν ξεπερνούν τα €130 εκατ. «Αυτά είναι μέτρα άμβλυνσης και όχι αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Εκεί χρειάζονται ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές αλλά και μέτρα που θα οδηγήσουν σταδιακά στην απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα, αφού πέραν των 2/3 του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση διεθνούς τιμής της ενέργειας. Είναι για αυτό το λόγο, που σε εθνικό επίπεδο, Στον προϋπολογισμό έχουμε συμπεριλάβει, επίσης, 150 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αφορούν στην ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

Στη συνέντευξη ξεκαθάρισε επίσης, πως η φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν θα μπει στις ελληνικές καλένδες, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν κάποιες από τις αρχικές τους σκέψεις.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα πως για τη κυβέρνηση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta καθώς απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να αναπτύσσεται ως ένας σύγχρονος οργανισμός, ακόμη και με το υφιστάμενο καθεστώς.