Έμφαση στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, την ακρίβεια που πλήττει για δύο χρόνια τα χαμηλομεσαία νοικοκυριά και την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων από εργοδότες, δίνουν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ στα μηνύματά τους προς τους εργαζόμενους με την ευκαιρία της σημερινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

  • Στο δικό της μήνυμα, η ΠΕΟ επισημαίνει πως «παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες αυξάνονται, η κατανομή του εισοδήματος είναι ετεροβαρής, η κατάσταση για τα χαμηλομεσαία νοικοκυριά, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την ακρίβεια και τα ψηλά επιτόκια».

«Για να μπορέσει η ανάπτυξη να έχει όφελος για τους πολλούς», σημειώνει η ΠΕΟ, «χρειάζονται μέτρα που να βελτιώνουν τους μισθούς, να θέτουν φραγμό στη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων και στην αρρύθμιστη χωρίς δικαιώματα εργασία, να διευρύνουν την κοινωνική πολιτική, να κάνουν δικαιότερο το φορολογικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο της διακήρυξής της, η ΠΕΟ τονίζει πως «δεν θα δεχτούμε την ανικανότητα και τις παραλείψεις της προηγουμένης κυβέρνησης στο κεφάλαιο της ενεργειακής πολιτικής να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι μεσαίοι, οι ευάλωτοι με νέες ισοπεδωτικές φορολογίες. Απαιτούμε εξάντληση κάθε δυνατότητας για αναβολή της επιβολής των πράσινων φορολογιών». 

  • Οι αυξήσεις στους μισθούς, με εδραίωση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, στη βάση της επέκτασης και εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων για όλους, ενίσχυση του κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους ασφάλειας και υγείας στην εργασία, στο πλαίσιο και των επιδράσεων της κλιματικής κρίσης, είναι το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΣΕΚ, μέσα από τη διακήρυξή της για την Πρωτομαγιά.

Στην διακήρυξή της, η ΣΕΚ στέλνει σαφές μήνυμα για την ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων στη βάση και της Οδηγίας για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους ενάντια σε τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες ή προσπάθεια εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο και της πράσινης μετάβασης, η ΣΕΚ δηλώνει ότι «απαιτεί όπως προωθηθεί επιτέλους ένας στοχευμένος,  συγκροτημένος και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα θέτει τις βάσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας πραγματικά συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης».

  • Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της ΔΕΟΚ, η οποία επισημαίνει ότι «αποδεδειγμένα η εργατική τάξη  του τόπου μας και κυρίως οι χαμηλόμισθοι είναι ο μεγάλος χαμένος από τις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας.

«Ενώ τα τελευταία χρόνια, με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ζούμε σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, διαπιστώνουμε ταυτόχρονα ότι το όφελος και ο πλούτος που παράγεται επί του ΑΕΠ μεταφέρεται δυσανάλογα προς το κεφάλαιο αντί να επιμερίζεται δίκαια και προς την  εργασία. Μεταβάλλοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους», είναι η τοποθέτηση της ΔΕΟΚ.

«Όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ωφελήματα των συλλογικών συμβάσεων και διαπιστώνεται μια διαχρονική προσπάθεια από μέρους των εργοδοτών για  απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με διάφορες μεθόδους οι οποίες πολλές φορές έτυχαν και της ανοχής ή και την απραξίας κάποιον κυβερνόντων του παρελθόντος. (…)

Ως ΔΕΟΚ ζητούμε από την παρούσα  κυβέρνηση να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά με σκοπό να προστατεύσει αυτούς που πραγματικά δυσκολεύονται, να προστατεύσει όμως κύρια την προσφορά και την ζήτηση. Να ελέγξει από την μια το κόστος των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων είναι οι φόροι και από την άλλη να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών μέσω αύξησης των εισοδημάτων τους, ενισχύοντας έτσι και τη ζήτηση».