Εργασία στον αναλογιστή Κώστα Σταυράκη ανέθεσε η Ομάδα Εργασίας για την αναλογιστική μείωση του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, καθώς κλήθηκε να εξετάσει διάφορα νέα σενάρια και προτάσεις που εξετάστηκαν χθες.

Τα σενάρια που θα κληθεί να εξετάσει ο εξωτερικός αναλογιστής – συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, που ως γνωστόν εξέφρασε ενστάσεις για την πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για στοχευμένη και υπό προϋποθέσεις ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12%.

Ενόψει των πιο πάνω, η χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που αποφασίστηκε να συσταθεί με απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και θα συνεδριάσει εκ νέου το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να είναι έτοιμη η κοστολόγηση των σεναρίων από τον κ. Σταυράκη.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που έγινε στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας, υπό την προεδρία του γ.δ. του Υπουργείου Ανδρέα Ζαχαριάδη, υπήρξε εκ νέου ανταλλαγή απόψεων επί της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, ενώ αναπτύχθηκαν και άλλα σενάρια.

Κυρίως από πλευράς συντεχνιών, που εξέφρασαν και χθες σοβαρές επιφυλάξεις επί της πρότασης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτή βρίσκεται και σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς θα επιφέρει ισόποσο όφελος στους δικαιούχους ανεξαρτήτως εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε εισήγηση να εξεταστεί από τον αναλογιστή και σενάριο για μικρότερη μείωση (της επιβάρυνσης) από την προταθείσα, η οποία όμως να υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξεων και όχι μόνο στη βασική σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας προβλέπει πως όσοι έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια εισφορών, γύρω στα 40 περίπου, δεν θα έχουν καμία αναλογιστική μείωση στη βασική σύνταξή τους και το 12% θα επιβάλλεται μόνο στη συμπληρωματική σύνταξη.

Με την πρόταση, όπως είχε αναφέρει και δημοσίως ο υπουργός, θα επωφεληθούν γύρω στις 10.000 συνταξιούχοι – από τους περίπου 40 περίπου χιλιάδες που έχουν αποχωρήσει με πέναλτι στο 63ο έτος, δηλαδή ένας στους τέσσερις, οι οποίοι θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους κατά περίπου 800 ευρώ ετησίως περίπου.

Δεδομένου ότι ο αναλογιστής θα εξετάσει τα νέα σενάρια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάληξη επί του θέματος μέχρι το τέλος του μήνα, όπως είχε αρχικά αναφερθεί μετά και τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, θεωρείται απομακρυσμένο, αφού όπως αναφέραμε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΟΑΣΟ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αρχές Φεβρουαρίου οπόταν και θα είναι έτοιμες και οι απαντήσεις του αναλογιστή.

Κοστοβόρες οι αλλαγές στην αρχική πρόταση

Βάσει, πάντως, κάποιων απαντήσεων που δόθηκαν προφορικά χθες – από τον αναλογιστή Κώστα Σταυράκη και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση με τη γενική διευθύντριά τους Ευαγγελία Γεωργιάδου- ακόμα και μικρές διαφοροποιήσεις επί της πρότασης του υπουργού αυξάνουν σημαντικά το κόστος για το ΤΚΑ. Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας προβλέπει ετήσιο κόστος για το ΤΚΑ γύρω στα 12 με 13 εκατ., που υπολογίζεται έως και το 2080 στα 730 εκατ. ευρώ. Τηρουμένων μάλιστα των προϋποθέσεων που θέτει, που είναι να υπάρχουν 40 ασφαλιστικές μονάδες (μαζί με τις εξομοιούμενες για παιδιά και στρατό) και 44 μονάδες/χρόνια εισφορών (μαζί με όλες τις εξομοιούμενες χωρίς όπως αυτές για σπουδές).

Όπως αναφέρθηκε χθες, μια πιθανή μείωση της δεύτερης προϋπόθεσης προκειμένου οι 44 μονάδες να περιοριστούν σε 43 αυξάνει μακροπρόθεσμα το κόστος από 730 εκατ. στο 1,2 δισ. ευρώ έως και το 2080 που γίνονται οι υπολογισμοί για την βιωσιμότητας του ΤΚΑ.

Ως εκ τούτου, όλες οι πλευρές φαίνεται να κατανόησαν το μικρό περιθώριο για μεγάλες αλλαγές στην προτεινόμενη πρόταση που διασφαλίζει όπως είχε ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας πως δεν αυξάνει τις εισφορές, πέραν των όσων είναι προγραμματισμένες ούτε και το κανονικό όριο συνταξιοδότησης που παραμένει το 65ο έτος. Εφόσον, πάντως, δεν υπάρξει κατάληξη και συγκλίσεις στις εργασίες της Ομάδας Εργασίας γύρω από το θέμα, η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας δεν αποκλείεται να επιμείνει στην πρόταση της θέτοντας με νομοθεσία ενώπιον της Βουλής και κατ’ επέκταση των πολιτικών δυνάμεων για έγκριση ή απόρριψη της, χωρίς να συνδέει το ζήτημα με την γενικότερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που τοποθετείται ως γνωστόν το 2025 για την ώρα τουλάχιστον.