Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για αξιοποίηση και ξένων φοιτητών που βρίσκονται στη χώρα μας για κάλυψη κενών που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, καθώς χθες δημοσιεύτηκε το υπουργικό διάταγμα, που μεταξύ άλλων διευρύνει τους τομείς στους οποίους θα μπορούν να απασχολούνται οι σπουδαστές από τρίτες χώρες.

Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου τη Μ. Τρίτη, χωρίς εκπλήξεις από τα όσα είχαν γνωστοποιηθεί προ μερικών εβδομάδων στους κοινωνικούς εταίρους χωρίς, όμως και πάλι να μην υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς του συνδικαλιστικού κινήματος. Τουλάχιστον από κάποιες συντεχνίες που είχαν εκ των προτέρων εκφράσει ενστάσεις για το διάταγμα όταν πήραν το προσχέδιο του και συγκεκριμένα από πλευράς ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Συνοπτικά, το διάταγμα του Υπουργού Εργασίας που δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας επιτρέπει την απασχόληση ξένων φοιτητών που βρίσκονταν στην Κύπρο κατά την 1η Μαρτίου 2024, ενώ το προηγούμενο διάταγμα έδιδε δικαίωμα απασχόλησης των φοιτητών που βρίσκονταν στην Κύπρο μέχρι το τέλος Οκτώβριου 2022, προσθέτοντας ταυτόχρονα και το επάγγελμα του πωλητή/πωλήτριας στο λιανικό εμπόριο δηλαδή σε υπεραγορές αλλά και αυτό του αχθοφόρου επίσης στο λιανικό εμπόριο στα επαγγέλματα που μπορούν να εργοδοτηθούν.

Οι ώρες απασχόλησης ξένων φοιτητών παραμένουν στις 20 εβδομαδιαίως -εκτός διακοπών- καθώς για αύξηση τους σε 25 ώρες την εβδομάδα, όπως εξήγγειλε την Μ. Τρίτη ο υπουργός, θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι ενστάσεις της συντεχνίας που προηγήθηκαν δεν σχετίζονται με διαφωνία της ΠΕΟ στο δικαίωμα των ξένων φοιτητών να εργάζονται αλλά γιατί το όλο ζήτημα εμπίπτει στη συνολική συζήτηση για τη στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, θέμα για το οποίο μόλις πρόσφατα υπήρξε συμφωνία. «Ενόψει του γεγονότος ότι υπήρξε συμφωνία για να δούμε συνολικά τη στρατηγική, πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει τώρα στην έκδοση του σχετικού διατάγματος», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, καταγράφοντας και την ανησυχία της για το ενδεχόμενο περαιτέρω απορρύθμισης της απασχόλησης ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο. Υπάρχει η εκτίμηση, όπως μας είπε, πως με την προσθήκη και των φοιτητών στο λιανικό εμπόριο «με μερική απασχόληση, ουσιαστικά απορρυθμίζεται ακόμα περισσότερο το επάγγελμα του πωλητή και πωλήτριας στο λιανικό εμπόριο και μονιμοποιείται πλέον να είναι επάγγελμα μερικής απασχόλησης».

ΚΑΙ Η ΔΕΟΚ

Την αντίθεση του στην έκδοση του διατάγματος εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου, εντάσσοντας με τη σειρά του το όλο ζήτημα στη συνολική στρατηγική απασχόλησης ξένων εργαζομένων. «Με το νέο διάταγμα γεννιούνται πολλές απορίες, τις οποίες θα θέσουμε και στη συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος», μας είπε.
Από πλευράς ΣΕΚ, πάντως, η «ανάγνωση» του διατάγματος είναι διαφορετική, καθώς όπως μας ανέφερε χθες ο γ.γ. της συντεχνίας, Ανδρέας Μάτσας, κρίνεται μάλλον θετική η συγκεκριμένη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ο απαιτούμενος έλεγχος για διαθεσιμότητα ντόπιου εργατικού δυναμικού αλλά και για πραγματική εγγραφή των νέων εργαζομένων.
«Οι φοιτητές είχαν έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα εργασίας» είπε ο κ. Μάτσας, αναφέροντας πως η χθεσινή εξέλιξη δεν είναι κάτι καινούργιο. Προτιμώ, είπε ο κ. Μάτσας, να υπάρχει ρύθμιση που να περιορίζει την ασυδοσία, παρά το ανεξέλεγκτο, που οδηγεί στην αύξηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, τονίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη μετά το διάταγμα να αυξηθούν οι έλεγχοι και να επισπευστεί η διεργασία πλήρους εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ 2.