Τρόπους για να βγουν από το αδιέξοδο σε σχέση το 14ο προαπαιτούμενο -και τελευταίο- για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανακαμψης θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες τα κόμματα και το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ορόσημο το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί τέλος του 2021. Αφορά τα δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καθορίζουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Αγκάθι στην έγκριση των νομοσχεδίων αποτελεί η τροπολογία του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, με  την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των εγγυητών, μέσω του συστήματος Άρτεμις και του συστήματος του Κτηματολογίου.

Η τροπολογία στάλθηκε στην Κομισιόν, η οποία όπως πληροφορούμαστε θεωρεί πως αυτή εκφεύγει του στόχου για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χθες, εκπρόσωποι των κομμάτων, στο πλαίσιο συνεδρίας της Τεχνοκρατικής Επιτροπής Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ενημερώθηκαν για την απάντηση των Βρυξελλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα μας τραβήξουν το αυτί οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυπριακές αρχές, την οποία κατέχει ο «Φ», οι Βρυξέλλες θεωρούν πως με την τροπολογία και τους περιορισμούς που θα τεθούν στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, πιθανόν να επιδεινώσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, η ΕΕ, τονίζει πως η απαγόρευση των συγκεκριμένων εταιρειών να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών μέσω του Άρτεμις θα είναι επιβλαβής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Επίσης, θεωρούν που θα επηρεάσουν το σημερινό νομικό πλαίσιο, προσθέτοντας πως με την πρόσβαση των συγκεκριμένων εταιρειών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, μόνο για τα δεδομένα των δανειοληπτών, δεν θα μπορεί να γίνεται σωστή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια ώρα η ΕΕ, τονίζει πως προκαταρτικά φαίνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο περιορίζουν τον σκοπό της νομοθεσίας. Επίσης, καλούν τις αρχές, προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, να συνυπολογίσουν το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνάρτηση με το ισχύο νομικό πλαίσιο. Μάλιστα, η ΕΕ εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλει στο διάλογο για να βρεθεί μια λύση.

Εξάλλου, η ΕΕ σημειώνει πως είναι σημαντικό το νομοσχέδιο να εκπληρώνει ικανοποιητικά τον στόχο της μεταρρύθμισης για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, υπογραμμίζοντας πως με το αρχικό νομοσχέδιο πιθανό να επιτυγχάνεται ο σκοπός, καθώς θα συμβάλει για ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Καταλήγοντας, η ΕΕ θεωρεί πως οι προωθούμενες αλλαγές θα υπονόμευαν τον στόχο της μεταρρύθμισης.

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων που προτείνουν την τροπολογία, για την απάντηση που έλαβαν από τις Βρυξέλλες, καθώς, όπως υποστήριξαν, πρόκειται για προκαταρτική απάντηση. Σε υψηλούς τόνους τα έβαλαν με τους τεχνοκράτες καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν προχώρησαν σε ουσιαστική διαβούλευση με την ΕΕ. Μάλιστα, διεμήνυσαν στο υπουργείο πως δεν πρόκειται να αποσύρουν τη σχετική τροπολογία εάν δεν περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για τους εγγυητές από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Από την άλλη, εκπρόσωποι του υπουργείου αναφέρθηκαν στα λανθασμένα μηνύματα που δίνει η χώρα λόγω της μη υλοποίησης των οροσήμων. Επίσης, προειδοποίησαν πως η μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έδωσε η Δημοκρατία στην Κομισιόν πιθανόν να προκαλέσει πρόβλημα στην αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο μερών αποφασίστηκε πως τις επόμενες δέκα μέρες θα συνέλθει σε κλειστή συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση, τα κόμματα και την ΕΕ. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις τεχνοκρατών με εκπροσώπους των κομμάτων που προτείνουν την τροπολογία. Στο μεσοδιάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει εκ νέου τις κομματικές εισηγήσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, Θεόδοσης Τσιόλας, δήλωσε πως η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας πως τα κόμματα έχουν εκφράσει τη βούληση για επίλυση του προβλήματος.